Afbeelding

‘Kinderboerderijwens’ gaat voor Anita Mosselaar in vervulling bij Cantecleer

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Christiaan Schutte)

KAMPEN – “Ik wilde als kind graag op een boerderij wonen. Nu heb ik dat min of meer waargemaakt”, zegt Anita Mosselaar lachend. Ze is sinds januari aan de slag gegaan op kinderboerderij Cantecleer en woont in het aangrenzende huis.

Samen met Leon van Werven runt ze de kinderboerderij. Dit nadat Hanjo IJkhout – jarenlang het gezicht van Cantecleer – medio vorig jaar met pensioen ging. IJkhout gaf toen al aan dat het vele werk op de boerderij eigenlijk vraagt om twee vaste krachten. En zo geschiede. Van Werven ging na de zomervakantie aan de slag en met ingang van 2019 is Mosselaar hem dus komen versterken. Mosselaar: “Leon en ik kenden elkaar al. We hebben samengewerkt op dezelfde zorgboerderij in Mastenbroek.”

Educatie

Op haar vorige plek beviel het Mosselaar goed. Ze had echter behoefte aan een nieuwe uitdaging. “Een beetje meer hectiek leek me leuk.” De Kamperse benaderde Van Werven en liet er nou net nog een vacature openstaan. De twee weten wat ze aan elkaar hebben. De rolverdeling is duidelijk. Mosselaar pakt met name het educatieve aspect op met nieuwe lesprogramma’s, het ontvangen van scholen en het faciliteren van kinderfeestjes. Van Werven richt zich meer op de dieren zelf en het onderhoud van de kinderboerderij. Dat deze verdeling niet in beton is gegoten, blijkt al snel als Mosselaar twee vrijwilligsters instructies geeft in een van de stallen.

Voor Mosselaar is echt een wens in vervulling gegaan. “Als kind was ik thuis al degene die de huisdieren binnensleepte. Maar de rest was ook gek met de dieren hoor. Het mooie aan mijn werk hier is dat ik de omgang met dieren kan combineren met kinderen iets leren. Beide vind ik fantastisch om te doen. Ik denk dat wij als mens omgekeerd ook kunnen leren van dieren. Ze houden ons in elk geval een spiegel voor. Ons gedrag en gevoel zijn van invloed op hoe een dier zich gedraagt.”

De vraag welk dier haar favoriet is, kan Mosselaar oprecht niet beantwoorden. “Voor mij zijn alle dieren leuk.” Wel heeft elke diersoort uiteraard zijn eigen kenmerken. Alleen dat al leent zich voor lesmateriaal. Mosselaar werkt momenteel nog aan de lessen. “Ik kijk naar variatie en opbouw. Het moet leuk zijn, maar ook leerzaam en aansluiten bij de leeftijd. Bij een kind uit groep 3 moet je het simpel houden met het leren van dierennamen en het herkennen van geluiden. Een kind uit groep 8 kan je gerust wat meer vertellen over gedrag van dieren,  dierenverzorging en wat er op een boerderij gebeurt.”

Feestjes

Eenzelfde diversiteit zie je terug bij de thematische kinderfeestjes. Momenteel kan je als ouder kiezen uit vier opties. Het Pannenkoekenfeest, het Vulkoekenbakfeest, het Indianenfeest en het Boer zoekt Knecht Feest. Mosselaar over dat laatste: “Kinderen kunnen helpen met het uitmesten van een stal, de dieren knuffelen, meedoen aan een spel en, afhankelijk van het tijdstip, de dieren voeden.”

Verder is er voor kinderen de Jeugdclub. Voor tien euro per jaar kunnen ze de kinderboerderij het hele jaar door bezoeken en meedoen aan acht activiteiten. Laatst kon je bijvoorbeeld meedoen aan het programma ‘Help vogels de winter door’.

Bij sommige van de activiteiten zal er een link zijn met het seizoen. De lente is natuurlijk een prachtig jaargetijde weet Mosselaar. Helemaal op een kinderboerderij. “Het mooie weer mag van mij beginnen. Dat betekent dat we het wel heel druk gaan krijgen, maar dat is prima.” De mensen zijn bovendien vrolijker, hoewel vrijwel elke bezoeker een goed humeur meeneemt. Mosselaar: “De ouders en kinderen komen hier omdat ze hier willen zijn. Aan ons de kunst om het voor hen nog iets leuker te maken dan het al is.” Aan Mosselaars enthousiasme zal het niet liggen in elk geval. Meer op haar plek dan bij Cantecleer kan ze op dit moment niet zijn. “Je weet nooit hoe zaken lopen, maar zoals ik het nu bekijk wil ik dit de rest van mijn leven blijven doen.”

Wethouder Van den Belt (links) en Liset Vollebregt van de WachtVerzachter.
Zandloper overhandigd aan wethouder Van den Belt als markering start WachtVerzachter Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Livera alweer 5 jaar terug in Kampen en dat wordt gevierd met 5 dagen met 20% korting Partnerbijdrages 9 uur geleden
Afbeelding
Wijkverpleging IJsselheem, werk dat er echt toe doet Partnerbijdrages 9 uur geleden