Zalk pakt cruciale zege in tumultueuze slotfase

ZALK – Zalk heeft de laatste plek in de derde klasse C overgedaan aan VSW (op doelsaldo). In een rechtstreeks gevecht met de ploeg uit Windesheim boekte Zalk een cruciale 2-1 zege. Het doelpunt viel ver in de blessuretijd en zorgde voor heel wat opwinding in Zalk.

De treffer viel uit een corner van Rabi Ezzat. Via de rug van Jeremy van Dijk vloog de bal in het doel. Aan de kant was er grote twijfel over de bal de doellijn was gepasseerd. De arbiter kende echter geen twijfel en keurde het doelpunt goed. Tot grote frustratie van VSW. Verschillende mensen van VSW renden het veld op, waarna er rake klappen vielen. De scheidsrechter floot na het doelpunt af, maar wilde eigenlijk de teams nog weer terug laten keren op het veld, omdat hij nog 30 seconden speeltijd op zijn klok had staan. VSW-trainer Jan van der Kolk vond dat echter niet verantwoord en wilde zijn spelers niet meer laten terugkeren op het veld. Daarna besloot de arbiter dat de 2-1 als eindstand op het scorebord kwam.

De frustraties bij VSW waren begrijpelijk, maar het gedrag van sommige VSW’ers ging veel te ver. VSW kwam echter sneu weg in Zalk en dat zorgde voor emoties. De thuisploeg begon veel te slap aan de wedstrijd. In de 14e minuut profiteerden de bezoekers. VSW mocht een aanval opzetten en werd geen strobreed in de weg gelegd. Leon van der Kolk kreeg alle ruimte om uit te halen. Dat deed hij dan ook. De bal vloog op prachtige wijze in de kruising. VSW, dat ook niet overtuigde, bleef daarna de betere ploeg. Toch slaagde Zalk er af en toe in om gevaarlijk te worden. Simon van Halm raakte de paal en VSW-keeper Remon Rietman had alle moeite met een schot van Hendri Vinke.

Na rust moest Zalk komen. De thuisploeg had weinig aan een gelijkspel en ging naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer risico’s nemen. VSW verzuimde echter om de wedstrijd in het slot te gooien. Daarnaast had de ploeg pech dat een treffer van Sander Horstman werd afgekeurd wegens duwen en een overtreding van Stephan van Ommen op Leon van der Kolk niet werd bestraft met een strafschop. Zalk zette steeds meer druk op VSW en dat betaalde zich uit in de 86ste minuut. Na een handsbal ging de bal op de stip. Jeroen van den Bosch schoot raak. Daarna was Zalk enkele keren gevaarlijk en liet VSW wederom een enorme kans liggen. Daarvoor kregen de bezoekers in de blessuretijd de rekening gepresenteerd toen Zalk op 2-1 kwam. Was de bal nu wel of niet over de lijn geweest? Volgens enkele mensen die vlakbij de achterlijn stonden, was dat inderdaad het geval. Volgens het VSW-kamp absoluut niet. Er ontstond een zeer explosief sfeertje. Daarom was de beslissing van de arbiter om niet meer terug te keren voor 30 seconden zeer verstandig.

Zalk kwam zeer goed weg tegen VSW, dat verzuimde om de trekker over te halen. De ploeg van trainer Gerrit Hamer drukte VSW diep in de zorgen en kan zelf nog de veilige elfde plek bereiken met een wedstrijd tegen Hattem in het vooruitzicht. De ontknoping onderin de derde klasse lijkt in ieder geval bloedstollend spannend te worden. CSV ’28, Zalk en VSW zijn de onderste drie ploegen en hebben ieder achttien punten.