tros peren Gieser wildeman in de nazomer
tros peren Gieser wildeman in de nazomer Vink Fruitboerderij

Perenbomen gezocht op Kampereiland

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)

MANDJESWAARD – Zuivelboerderij ERF1 heeft onlangs de NPV op bezoek gehad. Voorzitter Tammo Katuin informeerde de verzamelde pachters over perenbomen. Hij wil de betreffende fruitbomen, die zeer oud kunnen zijn, inventariseren op de Kampereilanden. Iedereen werd gevraagd om te kijken of er bij de buren misschien nog een vergeten perenboom staat.

Fruitbomen

De Noordelijke Pomologische Vereniging zet zich in voor het behoud van oude fruitrassen en hoogstamfruitbomen. Katuin had ontdekt dat er bij ERF1 een perenboom staat en had contact gelegd met Klaas-Jan Bruins die met zijn familie de ambachtelijke zuivelboerderij bestiert. Hij stelde ruimte beschikbaar maar moest zich op de avond zelf laten vervangen door zijn zus Irene. Via De Stadserven, beheerder van de Kampereilanden, werden de pachters benaderd. Een kleine groep kwam naar ERF1 en hoorde de enthousiaste verhalen van de NPV-voorzitter aan. Aansluitend vertelde Irene Bruins over de activiteiten en geschiedenis van ERF1.

Perenbomen

Zoals heden aardappelen voor ons het dagelijks voedsel geworden is, zo gold dat voor peren tot een eeuw geleden. De natte en drassige Kampereilanden waren rond 1920 één van de laatste gebieden in Nederland waar men overging op aardappels poten. Katuin sprak over ”één van de laatste bastions waar veel peren werden gegeten” ofschoon ze niet zo voedzaam zijn. Op de Kampereilanden is sprake van een residu van 4000 jaar perenbomen. Zo lang wisten perenbomen te overleven maar nu worden ze bedreigd door kap, onwetendheid en gemakzucht.

Katuin lepelde moeiteloos informatie en verhalen op. De oudste perenboom in Nederland staat op een hofje in Den Haag en is zo’n 600 jaar oud. Als anekdote schetste hij de vroegere gewoonte om varkens een paar weken voor de slacht peren te voeren. Met de slacht waren ze dan helemaal schoon van binnen.

Project

De NPV wil de perenbomen in, te beginnen, de Mandjeswaard inventariseren en roept hierbij de hulp in van de pachters. Desgewenst kunnen zij ook zelf op hun erf perenbomen planten in overleg met De Stadserven. Behalve het behoud van het niet-erkende cultureel erfgoed van perenbomen, kunnen er ook velerlei producten van de peren gemaakt worden. Een aanwezige met vier perenbomen op het erf herkende de opmerking dat een boom wel honderden kilo’s peren per jaar kan geven.

Katuin destilleert zelf al twintig jaar perensap in Hongarije. Hij vertelt hoe in Duitsland al vijftien jaar een perenproject loopt. Op een enorm afgesloten militair oefenterrein in het Duitse Beieren staan veel oude boomgaarden en hebben alleen fruitologen ontheffing voor betreding van het terrein.

Op de website van de NPV (www.npv-pomospost.nl) is meer te lezen en contact te leggen. Het Brunnper Voedselpark heeft ook al belangstelling getoond.

 Irene Bruins en Tammo Katuin.