Afbeelding
Op de achtergrond de beoogde locatie (foto: Maarten van Gemert)

Kampen aangewezen als Tiny Forest partnergemeente

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Onder de 37 gemeenten die zich hadden aangemeld, is Kampen één van de 15 gemeenten die is geselecteerd voor het IVN-project Tiny Forest. Als partnergemeente krijgt Kampen korting en ondersteuning van IVN bij het aanleggen van tenminste drie ”minibossen”. Er zijn een aantal locaties in kaart gebracht. Het eerste Tiny Forest moet in november aangelegd worden.

Tiny Forest

Het idee van Tiny Forest, een dichtbegroeid inheems bos van een halve hectare, is afkomstig uit India. Het concept is bedacht door ingenieur Shubhendu Sharma (CEO Afforestt). Hij had zich laten inspireren door de bosbouwmethode van de bomenexpert Akira Miyawaki. Deze Japanse wetenschapper ontwikkelde in de zeventiger jaren een methode om natuurlijke, inheemse bossen te herstellen. Sharma vertaalde Miyawaki’s aanpak naar een stadsomgeving.

Het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) startte vorig jaar een project ”voor klimaatbestendige buurten die bruisen van het leven”. IVN Natuureducatie had een donatie ontvangen van de Nationale Postcode Loterij voor de aanleg van 100 Tiny Forests. Uit 55 aanmeldingen werden de eerste twaalf Tiny Forest partnergemeenten gekozen. In een tweede ronde meldden zich begin dit jaar 37 gemeenten aan. Bij de keuze is onder andere gelet op motivatie, ligging en draagvlak en goede samenwerking in de buurt.

Begeleiding
Elke partnergemeente krijgt begeleiding en cofinanciering vanuit IVN voor de aanleg van drie Tiny Forests. Scholen worden begeleid bij de inzet van het Tiny Forest voor natuureducatie en buitenlessen. Adoptie van een Tiny Forest door een basisschool is één van de projectvoorwaarden naast draagvlak in de buurt. Bovendien dient de gemeente een projectleider te leveren en de eindverantwoordelijkheid te dragen. Als niet aan de voorwaarden wordt voldaan, vervalt de subsidie. Dan mag de naam Tiny Forest niet gebruikt worden en wordt het een ”minibosje”.
Vanuit Wageningen zal wetenschappelijk onderzoek plaats vinden naar de nevendoelen oftewel de bijdrage van een Tiny Forest aan biodiversiteit, waterberging, CO2-opslag en het tegengaan van hittestress. Volgens gemeente Kampen zullen de kosten voor haar €55.000 bedragen. Deze niet-begrote kosten zouden kunnen worden gerealiseerd uit lopende grondexploitaties of reeds beschikbare projectgelden.


Tiny Forest (foto: IVN)

Villa Nova
De fractie van GroenLinks vroeg in de raadsvergadering van maart aandacht voor het Tiny Forest project. Het college noemt het een ”sympathiek project” dat aansluit op het coalitieprogramma. De raadsfractie suggereerde een aantal locaties voor een Tiny Forest binnen de gemeente. Deze zijn getoetst aan genoemde voorwaarden, aan haalbaarheid en aan nabijheid van een school. Nu Kampen geselecteerd is, zal dit verder uitgewerkt worden.
Een basisschool die zelf al het initiatief had genomen, is Villa Nova in Het Onderdijks. Samen met de tegenoverliggende basisschool Het Stroomdal heeft ze haar oog laten vallen op de grote heuvel naast het sportveld. Dit laatste is voor de wijk toegankelijk en dat zou ook voor het Tiny Forest gelden. Samen met zijn onderwijscoach Saskia Nuij heeft VN-directeur Jeroen Kolbe zich al gemeld bij IVN en gemeente. Volgens hem gaat het om een aanplant van zo’n 700 bomen plus de bouw van een educatielokaal. Voor november zal bekend worden of hij het tuingereedschap klaar kan zetten.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.