Afbeelding
In Veecaten bouwde Henk van Dam ”in opdracht” de Mariakapel (foto: Maarten van Gemert)

Oecumenische viering bij Mariakapel in ’s-Heerenbroek

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
VEECATEN – In de maand mei staat voor Rooms-Katholieken Maria centraal. Aan de Veecaterweg in ’s-Heerenbroek is vijf jaar geleden een kapel gewijd aan de Moeder Gods. Woensdagavond 29 mei wordt daar om zeven uur een oecumenische viering gehouden in voormalig buurtschap Veecaten. Henk van Dam, die het kapelletje ”in opdracht“ bouwde, heeft daarna de koffie klaar staan.

Mariadevotie
De traditie van de aandacht voor Maria in mei voert terug tot de middeleeuwen. Geleerden wijzen er graag op dat Maria de plaats moest innemen voor allerhande heidense gebruiken. Lourdes (Zuid-Frankrijk) groeide uit tot een bekende Mariabedevaartplaats omdat daar meerdere, door de RK Kerk erkende, wonderbaarlijke genezingen zouden hebben plaats gevonden.
Zover is het niet gekomen aan de Veecaterweg maar Henk van Dam kreeg in een droom wel de opdracht om een kapel te bouwen voor het Mariabeeld uit de Zwolse Verrijzeniskerk. Later is die kerk inderdaad gesloten en overgegaan naar de protestanten. Zij wijzen de verering van heiligen af zoals ook aan de Heilige Maagd. Het ooit heel mooie beeld, dat later met koper werd overschilderd, mocht uiteindelijk naar de Veecaterweg 3.

Oecumene
Bij de kapel heeft de oecumene, oftewel Christelijke eenheid, altijd centraal gestaan. Op 1 februari 2015, de dag voor Maria Lichtmis, werd onder grote belangstelling de kapel gewijd door pastoor Boogers. Burgemeester Koelewijn was aanwezig alsmede dominee Nelleke Beimers van de Open Kring (PKN) uit Stadshagen. In het kapelletje hangt het gebed dat die dag uitgesproken werd. Nog steeds komen mensen naar het kapelletje om een kaarsje op te steken of te bidden. De geldelijke opbrengst gaat ieder jaar naar een goed doel.

Samen met zijn vrouw Diny organiseert Henk van Dam, die het kapelletje met eigen handen en materiaal bouwde, in mei en oktober een oecumenische viering. Woensdag 29 mei 2019 om 19u zullen Geke Cleveringa en Michael Buijkx voorgaan. Na afloop is er koffie, desnoods in de schuur, bij ”Maria van Veecaten”.


Het Mariabeeld afkomstig uit de Verrijzeniskerk in Zwolle (foto: Maarten van Gemert)