Afbeelding
Annie van 't Zand

Een stormachtige stoomdag

· leestijd 1 minuut Cultuur

Wat een herfstweer was het zaterdag 8 juni de tweede stoomdag, terwijl het al bijna zomer is. Een groot deel van de vorige week was het zonnig, maar zaterdag stormvlagen en zo nu en dan regen. Door de harde wind stonden de vlaggen strak en kon je heel goed lezen wat erop staat. Want natuurlijk wapperden de Nederlandse driekleur en de andere vlaggen om de bezoekers welkom te heten.

Jammer genoeg minder bezoekers dan de vorige keer, want het weer heeft altijd invloed op het aantal bezoekers dat het stoomgemaal bezoekt. Het was beslist geen fietsweer vandaag dus moesten we het hebben van de mensen die echt bewust kozen om het gemaal een bezoek te brengen. Toch hebben meerdere mensen, wind en regen trotserende, dat gedaan.

Een aantal jongeren kwam voor de speurtocht en heeft die door het gemaal speurend voldaan en mag zich nu hulpstoker noemen van Het Oude Stoomgemaal d’Olde Mesiene en mag bij een volgend bezoek de stoker en de machinist meehelpen.

Binnen was het goed toeven, het vuurtje in ketel knetterde en gaf een heerlijke warmte af. Ook al was het weer niet zo mooi, dat heeft ook z’n charme. Kopjes op de golven van het water, ook daarvan konden we genieten in het bezoekerscentrum, een geweldig mooi gezicht. Maar, komt u liever met zonnig weer een bezoek brengen? Op 6 juli a.s. is de volgende kans tijdens de derde stoomdag in 2019.

Alle vrijwilligers van d’Olde Mesiene en het Waterschap Drents Overijsselse Delta zullen u dan weer graag vertellen over hun passie “oude (stoom}gemalen”. Graag tot dan.