Afbeelding

Zeefdruk Jan Roeland aangeboden aan Stedelijk Museum

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - Het is al een tijd een wens van het Stedelijk Museum Kampen: een werk van geboren IJsselmuidenaar Jan Roeland in de collectie. Dankzij een genereuze gift van Richard Boddeus wordt deze wens nu werkelijkheid. Hij schenkt de zeefdruk 'Compositie met twee hamers' aan het museum.

'Compositie met twee hamers'
In zijn composities stelde Jan Roeland zijn motieven in een steeds wisselende gedaante aan de orde. Telkens weer weet hij hetzelfde motief opnieuw scherp te stellen.
Kijk bijvoorbeeld naar de talrijke werken met hamertjes in rood, geel of zwart: de composities suggereren beweging. De hamers hebben platte stelen die samenvallen met het vlak en koppen die worden benadrukt als volume.

Roeland lijkt je als kijker op het verkeerde been te willen zetten, terwijl hij zich in werkelijkheid keurig aan de gegeven vorm van het voorwerp heeft gehouden. Hij heeft het alleen geabstraheerd.

'Eend'
Naar aanleiding van de schenking van Richard Boddeus heeft de Stichting Vrienden van het Stedelijk Museum Kampen in samenwerking met de Stichting Beschermers van het Stedelijk Museum Kampen besloten om de museale collectie verder uit te breiden.
Samen hebben zij het schilderij ‘Eend’ aangekocht. Dit werk is onderdeel van de huidige tentoonstelling.

Met deze schenking en de aankoop is Jan Roeland vanaf nu goed vertegenwoordigd in de museale collectie. De presentatie vindt plaats op donderdag 20 juni om 16.00 uur in de Gouden Zaal van het Stedelijk Museum Kampen.

De tentoonstelling 'Een weerzien met Jan Roeland' is nog t/m 23 juni te bezichtigen in het Stedelijk Museum Kampen en in de Voormalige Synagoge.