Afbeelding
Hans Schippers

Twee orgelconcerten Martin Mans in Bovenkerk

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN – In juli en augustus geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Kamper Bovenkerk. Hij bespeelt dan het monumentale Hinsz-orgel. Martin is vooral bekend vanwege zijn improvisaties over allerlei thema’s; van geestelijke tot klassieke en populair melodieën. Bezoekers kunnen voor aanvang een verzoek indienen en het programma mede bepalen.

Improvisatiestijl
Kenmerkend voor Mans’ improvisatiestijl zijn de speelse variaties en registraties. ”Je hebt een heel orkest tot je beschikking,” zegt de organist vaak. Met de registers creëer je steeds een nieuwe klank. Een veelgevraagde improvisatie is ’Amazing Grace’ waarin Mans een Schotse doedelzak tot leven brengt.
De luisteraar kan een gevarieerd programma verwachten bij de concerten in de Bovenkerk waarbij het goed mogelijk is dat zijn of haar verzoek voorbij zal komen.

Orgelspelen
Mans is meer dan 40-jaar organist en begon op zeer jeugdige leeftijd met orgelspelen. Op zijn twaalfde jaar kreeg hij zijn eerste aanstelling als kerkorganist in Melissant.
In 2018 bracht hij een CD uit die is opgenomen op het beroemde Van den Heuvelorgel in de Eustache in Parijs. Dit Nederlandse orgel heeft twee speeltafels en een uitgebreid scala aan registers. Albums en andere uitgaven zijn tijdens zomerconcerten verkrijgbaar.
Jaarlijks geeft de musicus maar liefst 250 concerten. Tevens is de in 2010 geridderde organist koordirigent van vier mannenkoren en een gemengd jongerenkoor.

Verkoop
De concerten in de Bovenkerk (Koornmarkt 28) vinden plaats op maandag 15 juli en zaterdag 17 augustus en vangen aan om 20:00 uur. De toegang kost €11 en online €10. Leden van de ouderenbonden PCOB, KBO en ANBO betalen €9 en kinderen t/m 11 jaar €5.
Reserveren en online bestellen kan op internet (www.martinmans.nl) of telefonisch op nummer 06-25391903. In Kampen is er voorverkoop bij Boekhandel De Rank (Oudestraat 17).