Afbeelding
Herman IJssel. (foto voor site gekaderd door redactie)

Raadspraat: Wat voor stad willen we zijn?

· leestijd 1 minuut Algemeen

Vorig jaar na de gemeenteraadsverkiezingen kreeg Kampen een nieuw college. De nieuwe club wethouders beloofde mooie plannen. Lang was het daarna stil. Tot vorige maand, toen het college ons plotseling liet weten dat we aan de bedelstaf zitten en dat er van al die mooie plannen waarschijnlijk weinig uit gaat komen. Kampen blijkt miljoenen te veel uit te geven aan het sociaal domein. Oftewel zorg en uitkeringen.

Voor D66 roept het onmiddellijk twee vragen op: hoe heeft dit kunnen gebeuren en hoe gaan we gaan zorgen dat Kampen weer financieel op orde komt?

Een ongeluk of onoplettendheid?

Kampen komt plotseling maar liefst zes miljoen euro per jaar te kort. De grootste financiële ramp in de geschiedenis van Kampen. De wethouders waren duidelijk over hun rol in dit debacle: zij konden er niks aan doen. Volgens hen krijgen we te weinig geld van het rijk en moeten we machteloos toezien hoe het aantal bijstandsuitkeringen stijgt. Het lijkt Kampen maar te overkomen.

D66 vindt dat veel te snel en te gemakkelijk. Zo’n enorme tegenvaller schreeuwt om zelfreflectie. En dat ontbreekt vooralsnog. Want hoewel veel gemeenten forse tekorten kennen, is de Kamper tegenvaller wel uitzonderlijk. Terwijl de werkloosheid overal gestaag daalt, neemt in Kampen het aantal uitkeringen juist fors toe. Die toename zou komen door PGB-huizen die bedrijfsmatig mensen werven om zich in Kampen te vestigen. Zij vragen hier vervolgens zorg aan en een uitkering.

Dit dubieuze fenomeen was al lange tijd bekend. D66 heeft daarom de vraag gesteld wat het college het afgelopen jaar heeft gedaan om deze toeloop van uitkeringsverhuizers te stoppen. Overkwam het ons, heeft de gemeente liggen slapen?

Kampen 2022

Dat brengt me bij de tweede belangrijke vraag: hoe gaan we nu zorgen dat we onze financiën weer op orde krijgen? Dat vergt moeilijke keuzes die je alleen kunt maken als je weet wat je belangrijk vindt. Anders grijpt de boekhouder de macht. Wat voor stad willen we zijn? Hoe laten we Kampen achter aan het einde van de raadsperiode in 2022?

Gaan we als gemeente in winterslaap en doen alleen het hoogstnoodzakelijke, hopende op ooit betere tijden? Willen we dat Kampen vooral goedkoop is: lage lasten maar dan ook magere dienstverlening? Of zien we Kampen niet langer als vestigingsplaats, maar als meer naar binnen gekeerde verzorgingsgemeente?

D66 kiest voor een Kampen als levendige stad in één van de meest economisch dynamische regio's van Nederland. Dat betekent een keuze voor onderwijs, cultuur en economische ontwikkeling, met beheersbare zorg en een wat schraler fysiek domein. Zeg maar minder geld voor stenen.

Dynamiek en levendigheid, een stad die zich ontwikkelt en meedoet in toekomst.

Heb jij ideeën over waar Kampen wel of juist niet op zou moeten bezuinigen, denk dan met ons mee via onze Facebookpagina @d66kampen.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.