Afbeelding

Waterschap alert op toenemende watervraag maar voldoende aanvoer

Algemeen

ZWOLLE - Met het huidige warme weer houdt Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) rekening met een toenemende watervraag. Er zal bijvoorbeeld meer water uit sloten, kanalen en beken worden gebruikt voor landbouw en natuur. Momenteel kan het waterschap genoeg water aanvoeren en verspreiden binnen haar werkgebied. De buffer (uitgangssituatie) is gunstiger ten opzichte van vorig jaar.

Neerslagtekort
De afgelopen periode van 13 tot 23 juni is er in het werkgebied van WDODelta 25 tot 30 mm neerslag gevallen. Het actuele neerslagtekort bedraagt op dit moment 74 mm. Dit is minder dan de 155 mm in dezelfde periode vorig jaar en is gemiddeld voor de tijd van het jaar.

Grondwaterstanden
In een groot deel van het werkgebied zijn de grondwaterstanden normaal voor deze tijd van het jaar. De grondwaterstanden op de hoge gronden (Sallandse Heuvelrug en Drents Plateau) zijn nog wel verlaagd door de droogte van vorig jaar.
Daarnaast valt op dat de grondwaterstanden aan de flanken van de hoge gronden ook lager worden dan normaal in deze periode. De gebieden met lage grondwaterstanden breiden zich op deze manier gestaag iets uit.

Peilen
Het beheer van het watersysteem is ingesteld op het vasthouden van de neerslag die is gevallen én op het aanvoeren van water. Hiermee worden de waterpeilen in het zogeheten aanvoersysteem hoog gehouden. De inlaatcapaciteit schommelt momenteel rond de 50%. Belangrijke watergangen voor de aanvoer van water zijn goed onderhouden en gemaaid.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 11 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 17 uur geleden