Afbeelding

SGP uit zich kritisch over opstelling CDA in kwestie zondagsrust

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - De Kamper SGP-fractie heeft zich op haar website Kampen.sgp.nl kritisch geuit over het CDA. Zij noemt het standpunt in de vergadering over de zondagopenstelling van supermarkten 'onbegrijpelijk'. Ze vindt dat de partij voorbij gaat aan de wensen van bijvoorbeeld IJsselmuiden en de kleine kernen.

Het CDA stelde tijdens de raadsvergadering waarin zij instemde met openstelling dat zij dit deed, omdat de partij andere Kampenaren haar christelijke wil niet op wil leggen. Volgens de SGP doet de partij dit nu juist wel, omdat uit het rapport van de commissie zondagsverkenning duidelijk blijkt dat IJsselmuiden en de kernen niet op de zondagopenstelling zitten te wachten. "Waarom doet het CDA, dat ook in de kernen veel kiezers heeft, dit haar eigen kiezers aan?"

Volgens de partij glijdt de gemeente langzaam af naar een 24-uurs-economie. "We vinden het verdrietig dat het CDA zich hiervoor lenen liet. In haar verkiezingsprogramma nam deze partij afstand van de 24-uurs-economie waarin alles om consumeren draait. Toch heeft ze er nu geen moeite mee de wissel om te zetten en daarmee de 24-uurs-economie met sprongen dichterbij te brengen."

De SGP ziet de druk op de jeugd in supermarkten oplopen. "Bij contractverlenging wordt voorrang gegeven aan die contracten waarbij de zondag als werkdag geen probleem is. De jeugd die niet op zondag wil werken komt in een lastige positie terecht." Bovendien stelt de partij dat er ook druk komt op andere winkeliers om open te gaan.

Tot slot heeft de SGP kritiek op de aanbevelingen uit het rapport van de commissie zondagsverkenning. Uit het rapport wordt volgens mij helemaal niet duidelijk dat er behoefte is aan zondagsopenstelling. "De gehouden enquete viel naar beide kanten gelijk uit: evenveel voor als tegen. Voor de dialoogavonden en speeldate-sessies was nauwelijks belangstelling. In de kernen was haast iedereen tegen. Onder de eigen ondernemers was weinig animo. Slechts één ondernemer uit het westen trekt de winkelkarretje door onze samenleving."

Het CDA heeft geen behoefte om op het statement van de SGP te reageren. Wat de partij betreft heeft de discussie zich in de raadszaal afgespeeld en dat is voldoende.

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 12 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 14 uur geleden