Afbeelding

Herweijer: Bezint eer ge bemint - vóór het trouwen naar de notaris

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Tot over hun oren verliefd besluiten Jildau en John te gaan samenwonen. Ze zijn tenslotte beiden al de dertig gepasseerd. Ze besluiten meteen een huis te kopen. Ze hebben niet voor de volle mep hypotheek nodig, omdat John z'n spaargeld er in stopt. Binnen een half jaar liggen ze op een mooie boxspring in hun nieuwe huis. Als John op z'n app van de bank kijkt ziet hij een lege spaarrekening. Zijn gespaarde ton zit nu in hun gezamenlijke huis. John heeft een lege spaarrekening, maar hij is voor de helft eigenaar van het huis (daarin zit de ene helft van zijn ton) en voor de andere helft heeft John een vordering heeft op Jildau. Dat hebben ze keurig op papier gezet.

Na een half jaar blijkt Jildau zwanger. Ze zegt tegen John: "Als er een kind komt wil ik wel dat we getrouwd zijn." John twijfelt, maar toch vraagt hij Jildau ten huwelijk. Ze plannen de huwelijksdag en op mooie dag in mei geven ze elkaar het ja-woord.

Helaas verdwijnen de roze wolken sneller dan gedacht. Jildau en John groeien uit elkaar. Jildau vindt dat John niet meer de man is waarop ze verliefd is geworden. Ze is er klaar mee. Binnen een mum van tijd is Jildau vertrokken en wil ze scheiden.

Alles buitelt over elkaar heen en enkele maanden later zitten ze bij de notaris voor de verkoop van hun woning. Er blijft een ton eigen geld over na de verkoop. Ze zijn het alleen niet eens over de verdeling van het geld. John vindt dat de ton hem toekomt. Jildau vindt van niet. Volgens haar advocaat heeft ze recht op € 25.000,00.

De notaris legt John uit, dat op grond van het geldende huwelijksvermogensrecht hij nog maar recht heeft op de helft van de vordering op Jildau. Hij vertelt dat dit voorkomen had kunnen worden als ze vóór hun huwelijk naar de notaris waren gegaan en huwelijkse voorwaarden hadden gemaakt. John baalt als een stekker.

Na uitbetaling van de restant koopsom door de notaris heeft John € 75.000,00 op z'n spaarrekening en Jildau heeft een spaarrekening van € 25.000,00, terwijl ze niks aan eigen geld in woning had gestopt.

Moraal: Bezint eer ge bemint. Het kan je veel geld en een rotgevoel besparen.

Mr. Hil Herweijer - notaris