Afbeelding

Ondernemen in Kampen: Bij mij werkt geen homo!?

· leestijd 2 minuten Algemeen

"Een paar weken geleden was ik - in mijn hoedanigheid van MKB vertegenwoordiger - panellid tijdens een bijeenkomst ter voorbereiding op de Zwolle Pride. De Zwolle Pride wil blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en emancipatie van LHBTI'ers, oftewel dus lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse mensen in het bijzonder. Voorafgaand besefte ik mij dat het een weinig gehoord thema is onder onze leden. Best raar. Dat bracht mij op de gedachte om na te gaan hoe het zit met de diversiteit binnen ons eigen familiebedrijf. Vaak wordt immers gezegd dat het bedrijf een afspiegeling van de maatschappij is.

Maar eerst even wat cijfers. Van de Nederlanders is 1 op de 20 volwassenen LHB. Dit komt neer op 4 tot 6% van de bevolking. Bij de mannen noemt ca. 2,5% zich homoseksueel en bij de vrouwen is ca. 2,3% lesbisch. Van de volwassenen geeft ca. 0,6 tot 0,7% aan een identiteit te hebben die anders is dan bij de geboorte; transgender. Tot slot is 1 op de 200 mensen interseks.

Als ik deze cijfers langs ons personeel leg, dan zouden wij aardig wat medewerkers in dienst moeten hebben die zich onder deze groep scharen. Dit feit maakt mij er bewust van dat ik daar meer aandacht voor wil hebben. Hoewel ik het ‘hokjes-denken’ zeker niet stimuleer, is het wel goed om in deze extra te beseffen hoe we met elkaar omgaan.

Wat mij uit de bijeenkomst bijgebleven is, is namelijk dat deze groepen gepest worden op de werkvloer, geen gelijke kansen krijgen en/of zich niet welkom voelen. Dit blijkt ook uit onderzoeken. Het Sociaal- en Cultureel Planbureau heeft laatst een rapport uitgebracht over LHB’s en problemen op het werk. Hieruit blijkt dat LHB’s vaker conflicten op het werk hebben en meer te maken krijgen met negatieve bejegening. Waar ten tijde van dit onderzoek 32% van de heteroseksuele werknemers een conflict op het werk had, is dat het geval voor 39% van de biseksuele en 41% van de lesbisch/homoseksuele werknemers.

We moeten als bedrijfsleven rekening houden met allerhande groepen binnen de samenleving, zo ook deze groep. Al eerder heb ik geschreven over het tekort aan personeel. We hebben iedereen nodig om het werk te kunnen klaren. Ook in deze groep zitten talentvolle medewerkers. We moeten daarom zorgen voor een veilige werkomgeving, waardoor we de productiviteit van iedereen kunnen benutten en uitbouwen. Ziekteverzuim is daarin een belangrijk thema. Uit onderzoek blijkt dat LHB’s meer burn-outklachten hebben en minder tevreden zijn met hun werk. De burn-outklachten en werkbeleving tussen LHB en hetero verschillen tussen biseksuele en heteroseksuele werknemers het grootst. Als voorbeeld; 16% van de heteroseksuele werknemers rapporteert burn-out klachten tegenover 25% van de biseksuele en 21% van de lesbische/homoseksuele werknemers. Hoewel deze klachten niet alleen op de werkvloer ontstaan, kunnen wij als werkgever daar wel in bijstaan.

Iedereen moet mee kunnen doen, en daar gaan we voor zorgen. De Zwolle Pride heeft mijn bewustzijn in ieder geval vergroot en in ons personeelsbeleid gaan wij er over nadenken. Allereerst beginnen we zowel bij ons bedrijf als bij MKB Nederland Regio Zwolle met het weghalen van de vraag man/vrouw op onze formulieren en vacatures. Een kleine simpele stap, maar wel een signaal. Mocht u als werkgever worstelen met dit thema, voel u vrij om zich te wenden tot ons secretariaat via info@mkbregiozwolle.nl."

Jelle Weever

Voorzitter MKB Nederland Regio Zwolle & DGA Weever Bouw B.V.