Afbeelding
Tennekes

Wit-Blauw steelt zege tegen KV DOS Kampen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN – Wit-Blauw/Green Organics wist zaterdag wederom te winnen van KV DOS Kampen/Veltman. Het was de vijfde achtereenvolgende keer dat Wit-Blauw zegevierde in de Kamper korfbalderby. Toch was het onderlinge verschil lang niet zo groot als vorig seizoen. Vijftien seconden voor tijd scoorde Jordy Last de winnende treffer (14-13).

Daarmee kreeg Wit-Blauw eigenlijk teveel. DOS had zeker een puntje verdiend, maar in deze spannende tweestrijd draaide het in het slot om de details. In de laatste minuut had Tom Westerveld een goede actie in huis. Hij ging binnendoor, waarna Matthijs Bastiaan een overtreding maakte. Jordy Last mocht het vervolgens afmaken en dat lukte. Hij benutte de toegekende strafworp en bezorgde daarmee Wit-Blauw de overwinning.

In de eerste helft zag het daar niet naar uit. Wit-Blauw maakte een wat slappe indruk. DOS was de betere ploeg en ging rusten met een 6-7 voorsprong. Na rust zag het publiek een scherper Wit-Blauw. In korte tijd boog de ploeg van trainer Marc Houtman de achterstand om in een voorsprong (9-7). Vier minuten later (twintig minuten voor tijd) stond het 12-8. Bij 13-9 had Last pech dat zijn schot net niet in de korf viel. DOS kwam vervolgens terug tot 13-10, waarna Last een strafworp miste. De bezoekers kwamen vervolgens langszij. DOS leek een punt over te houden aan deze derby, maar uiteindelijk gaf de aanvallende klasse van Westerveld de doorslag.

“Een overwinning op z’n Duits. Ik had het nog tegen Tom gezegd. ‘Hij kan je niet houden als je naar binnen gaat. Hij leert snel”, lachte Wit-Blauw-trainer Houtman na afloop. Wit-Blauw kende een moeizame aanloop richting de derby. Jordy Last ging door z’n enkel en Sander Fixe was ziek. "Daarnaast kon ik vandaag niet beschikken over Krista Fixe. Het waren niet de ideale omstandigheden. DOS zette veel druk. Daar kon het vak van Jordy niet mee omgaan. Daarom heb ik Gert de Vries in een ander vak ingebracht. Dat werkte”, aldus Houtman, die tevreden terugkijkt. “Na een lastige week hebben we zes punten uit drie wedstrijden. We mogen niet klagen, maar we hebben nog wel stappen te maken, maar dat is logisch. We hebben drie mensen ingeleverd.”

Bij DOS waren de druiven zuur. “Dit is heel sneu natuurlijk. Je gaat rusten met een voorsprong, maar na rust komt Wit-Blauw op een voorsprong van vier punten. Dat gat is te groot. In de tweede helft laat je het weer gebeuren. Tegen ploegen als Wit-Blauw is het dan lastig om terug te komen. Die slechte fases in ons spel in een wedstrijd moeten eruit. Dan kunnen we meedoen. In de eerste helft ging het heel goed. Wit-Blauw had moeite met ons plan. In de tweede helft toon je veerkracht. Dan is het zuur dat je net even niet dat puntje binnenhaalt. Dat was verdiend geweest”, aldus DOS-trainer Michaël Jongman.