Afbeelding
Tomas van 't Zand

De man die miljoenen levens redde : Dokter Kolff en zijn pioniersjaren ‘op Zuid’

· leestijd 1 minuut Algemeen

Dokter Willem Johan Kolff (1911-2009), uitvinder van de kunstnier en ereburger van Kampen, woonde met zijn gezin negen jaar in de Jan van Arkelstraat. Hij kwam in 1941 vanuit Groningen met zijn vrouw naar onze stad om internist te zijn. In 1950 emigreerden zij met vijf kinderen naar Amerika, waar hij wereldberoemd werd als medisch uitvinder.

Kolff, zijn vrouw en hun jonge gezin beleefden intensieve jaren in Kampen. Met zijn uitvinding van de kunstnier legde hij hier tijdens de oorlog de basis voor één van de grootste omwentelingen in de moderne medische wetenschap: het vervangen van organen door machines. Verzetsman Kolff kreeg het aan de stok met de nazi’s en verstopte een Joods jongetje tussen zijn eigen kinderen.

Een standbeeld van Kolff staat op de hoek van de Hendrik van Viandenstraat bij wat nu IJsselheem/Myosotis is, maar wie was hij? Hoe waren die spannende oorlogsjaren in de wijk Zuid die toen nog zeer jong was? Auteur Herman Broers (1970) schreef meerdere boeken over Kolff en was medeoprichter van de Willem Kolff Stichting. Hij is een kenner van de geschiedenis en de redding van het voormalige Stadsziekenhuisgebouw. In zijn lezing met veel foto’s neemt hij ons mee naar de vroege jaren van de wijk Zuid en vertelt het spannende verhaal van de man die er miljoenen levens redde.

Deze lezing vindt plaats in het kader van het veertigjarig jubileum van de wijkvereniging Zuid-Bovenbroek en wordt gehouden op donderdagavond 3 oktober in wijkgebouw “Het Zwarvershonk” aan de Esdoornhof 120. Aanvang 19.30 uur. Deur open en koffie klaar vanaf 19.15 uur.

Er zijn nog enkele plekken over voor het maximum van 70 is bereikt. Iedereen is welkom maar u dient zich voor 1 oktober 2019 aan te melden via info@zuidbovenbroek.nl

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 18 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 23 uur geleden