MFE viert dubbele uitbreiding Friction Welding Holland

· leestijd 2 minuten Algemeen

tekst en beeld: Maarten van Gemert

Op de grens van Haatland en RW50 staat een onopvallend bedrijfspand waar achter de muren van wandplaten een bijzonder procedé plaats vindt. Friction Welding Holland is gespecialiseerd in frictielassen en realiseerde de afgelopen maanden twee uitbreidingen. De Mobiele Felicitatie Eenheid rukte donderdag 5 september uit om dat te vieren. Zonder oordopjes.

Nieuw!
In januari vertelde directeur en ondernemer Dick Fix in de artikelserie Duurzaam Haatland over de doorgaans onbekende methode van frictielassen. Deze ”mooie en schone lasmethode” had hem in het verleden zo bekoord, dat hij zich specialiseerde in ”wrijvingslassen” (Engels: friction welding) met zijn onderneming. Tot voor kort werkte hij met één frictielasser, die bovendien twee maanden per jaar stil staat. Het gebrek aan een ’back-up’ levert een risico op voor de bedrijfscontinuïteit bij Friction Welding Holland.
De reacties van relaties en (potentiële) klanten zetten Fix ertoe aan om een tweede lasmachine aan te schaffen. Hiervoor werd een hal bijgebouwd, waarmee in januari al aangevangen was. In juni is deze tweede productiehal in gebruik genomen waarna de tweede frictielasmachine volgde.
Reden te meer voor de Mobiele Felicitatie Eenheid om uit te rukken. Samen met familie en andere betrokkenen werd er bij de mobiele cocktailbar van de MFE getoost op deze twee stappen voorwaarts. Natuurlijk werd de nieuwe lasmachine gedemonstreerd waarbij één schrikmoment optrad.

Ruimte!
De nieuwe bedrijfshal biedt in één klap meer ruimte dan momenteel benodigd. De nieuwe frictielasmachine is geïnstalleerd. Die staat niet passief te wachten tot de andere machine uitvalt. Sterker nog, de nieuwe frictielasser draait inmiddels voor 70% mee. De (momenteel) vier draaibanken zijn in mei mee verhuisd naar de nieuwe hal. Daar konden ze veel ruimer geplaatst worden. Aan de nieuwe hal van 1300 vierkante meter is ook een laaddok gebouwd voor vrachtwagens.
De tweede hal kan in de loop van de tijd gevuld worden met machines. ”Eerst,” schetste Fix tegenover de genodigden, ”zal er een horizontale freesbank aangeschaft worden met een vierde of vijfde as erbij.” Onder de genodigden waren Dick’s vrouw en zoon die beiden bij het bedrijf betrokken zijn.
Dick’s moeder en zus keken trots toe. Wim de Ruiter, wiens bedrijf de hal bouwde, kwam langs evenals Pim van den Borne van Hagoort Groep (zie foto's) die al vijftien jaar de voor het lassen benodigde “koelvloeistof” levert. Allen lieten zich de hapjes en cocktails van de Mobiele Felicitatie Eenheid goed smaken.

Herrie!
Na een korte toespraak en dankwoord van Fix, nam economiewethouder Meijering, tevens aanvoerder van de MFE, de nieuwe machine officieel in gebruik. Na een aanzwellen van de machine en de nodige vonken, klonk er plots een snerpend geluid. Meteen was duidelijk waarom alle werknemers met oordopjes rondlopen. Een werknemer verklaarde de verslaggever dat het metaal, dat gelast werd, erg hard was.
Geert Meijering had zo’n twee jaar geleden al kennis gemaakt met het bedrijf. Met voldoening zag hij de ruimte die ontstaan was en de trots van het bedrijf op hun procedé. Feitelijk was de tweede frictielasser op 23 mei in gebruik genomen en nu dus officieel. Na de eerste machine in 2010.
Zoals de vonken over en weer vlogen, bijna boven de machine uit, zo gingen de felicitaties over en weer. Ondernemers die ook iets te vieren hebben, kunnen zich via deze website opgeven voor een bezoek van de Mobiele Felicitatie Eenheid. Laat ons samen toosten!

MFE-aanvoerder Geert Meijering interviewt ondernemer Dick Fix voor de camera van Kamper Nieuws over de (onbedoelde) uitbreidingen van Fricxtion Welding Holland.

 Dick Fix en Geert Meijering
 Pim van den Borne feliciteert het echtpaar Fix
 Moeder en zus Fix zijn trots
Afbeelding
Eerste plekken Vrijmarkt IJsselmuiden al gereserveerd Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Het Qu&Du (dok) concert in de Burgwal (3 foto's) 3 foto's instagram 9 uur geleden
Afbeelding
COA vraagt vergunning aan voor opvang 'Kamper' ontheemden aan Hilbert van Dijkstraat Algemeen 12 uur geleden