Rijk zwemt in geld en gemeentes moeten fors bezuinigen

· leestijd 1 minuut Algemeen

Afgelopen week was het Prinsjesdag en maakte het Rijk zijn plannen voor het komende jaar bekend. Duidelijk werd toen ook dat de overheid ‘zwemt’ in het geld. En doordat het Rijk veel minder heeft uitgegeven dan begroot worden gemeenten nu geconfronteerd met forse bezuinigingen. Begrijpt u het nog? Het CDA Kampen niet!

De afgelopen jaren zijn de verantwoordelijkheden van de gemeente flink toegenomen. Veel taken op het gebied van het Sociaal Domein zijn immers overgeheveld naar gemeenten. In de basis een goede zaak. Bij de overheveling van al die taken was het Rijk de mening toegedaan dat gemeenten die taken ook wel met minder geld konden uitvoeren. De realiteit is anders. Doordat de gemeente dichter bij de bevolking staat krijg je ook meer mensen met een zorgvraag in beeld, wat weer leidt tot een toename van de uitgaven. Dus meer vraag naar zorg en fors minder geld, dat is niet vol te houden en leidt er nu dus toe dat er ook bezuinigd moet worden op andere gemeentelijke taken.

In de gemeente Kampen wordt al maanden hard gewerkt aan een grote bezuinigingsoperatie. Inmiddels is de gemeenteraad geïnformeerd over de bezuinigingsplannen en ze liegen er niet om. Iedereen in de gemeente Kampen zal dit voelen.

Uit de vele onderzoeken die er de afgelopen periode zijn uitgevoerd blijkt dat de gemeente Kampen, in vergelijking met andere gemeenten, een heel sociale gemeente is. We hebben veel en goede voorzieningen. Dat de bezuiniging voor een (groot) deel uit het Sociaal Domein moet komen is daarbij wel duidelijk. Het mag er alleen niet toe leiden dat mensen die zorg nodig hebben dit niet meer krijgen.

Als CDA zullen wij de plannen kritisch beoordelen. Ons uitgangspunt daarbij zal zijn dat voor ons de mens gaat voor stenen. Het welzijn en welbevinden van de burger zullen wij meewegen.

Daarnaast willen wij graag het verenigingsleven zo veel als mogelijk ontzien. Voor het CDA vormen verenigingen het cement van de samenleving. Natuur, cultuur en sport brengt mensen samen, verbindt!

Heeft u een idee hoe het anders of beter kan? Wij nodigen u graag uit om dit te delen met de CDA fractie.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.