Afbeelding
Tennekes.

Column economiewethouder: Gastvrijer, veiliger en toegankelijker

· leestijd 2 minuten Algemeen

Wethouder Geert Meijering van Economische Zaken schrijft voor de pagina Ondernemen in Kampen maandelijks over zaken die interessant kunnen zijn voor ondernemers in de regio.

Honderden keren ben ik er overheen gereden, maar nog nooit heb ik er gebruik van gemaakt: de fietsenstalling onder de Stadsbrug. Want wees nu eerlijk? Als je ongestraft je fiets tegen het museum of op de Plantage kan zetten, waarom zou je dat dan niet doen? In die zin heb ik mij de afgelopen jaren dus - waarschijnlijk samen met u - schuldig gemaakt aan verrommeling van het straatbeeld. En waarschijnlijk heeft ook mijn fiets weleens in de weg gestaan van iemand in een rolstoel of scootmobiel zat. Gastvrij kun je het niet echt noemen. Uitzonderlijk ook niet. Veel ondernemers en inwoners willen dit echter anders. En ook dit College wil het gebruik van de fiets stimuleren en onze stad toegankelijker maken voor mensen met een fysieke beperking. Daarom hebben wij nu samen met ondernemers, inwoners en andere stakeholders een aanpak ontwikkeld voor het fietsparkeren.

Met inwoners

We doen dat steeds vaker: samen met inwoners nieuw beleid ontwikkelen. Vroeger ging dat anders: een ambtenaar schreef achter zijn bureau een nieuw plan voor de stad, de wethouder loodste het door de gemeenteraad en vervolgens werd het uitgevoerd. Steeds vaker bleek echter dat inwoners en bedrijven steeds minder goed uit de voeten konden met dit beleid. Domweg omdat er te weinig met hun ideeën en belangen rekening gehouden was. Een goed voorbeeld van hoe het anders kan is het Verkeerscirculatieplan (VCP) voor de binnenstad uit 2017. Bijna een jaar schreven binnenstadsbewoners, ondernemers en andere geïnteresseerden aan een nieuwe visie op parkeren en verkeer in de binnenstad. De gemeente was een van de spelers en bracht onder andere verkeerskundige kennis in. Dit resulteerde uiteindelijk in een plan dat brede steun kreeg in de gemeenteraad.

Fietsparkeren

In dat plan staat dat er in de binnenstad behoefte is aan een nieuw beleid voor fietsparkeren. Aan het begin van dit jaar zijn collega Albert Holtland en ik hierover opnieuw met inwoners, ondernemers en andere stakeholders in gesprek gegaan. Onderzoek wijst uit dat er in Kampen een tekort is van ruim 800 fietsparkeerplekken. Mede daardoor kunnen fietsen nu overal worden neer gezet. Dit levert regelmatige onveilige situaties op voor de hulpdiensten, vooral rondom de Plantage en in de stegen. Daarnaast willen wij dat de binnenstad toegankelijk is voor mensen met een fysieke beperking. Doordat overal fietsen staan, kunnen mensen in een rolstoel of scootmobiel vaak moeilijk een winkel in. Tot slot vinden veel ondernemers dat al die fietsen leiden tot een rommelig straatbeeld dat slecht is voor de aantrekkelijkheid van de binnenstad. Samen hebben wij nu een beleid ontwikkeld dat de volgende elementen bevat:

- Toevoegen van gratis fietsparkeervakken op verschillende locaties in de binnenstad;

- Plaatsen van vlonders op diverse plekken om daar gratis fietsen te parkeren;

- Verkennen van locaties voor gratis overdekte én bewaakte fietsenstalling;

- Verkennen van mogelijkheden voor het plaatsen van kleine bergingen voor bewoners van stegen die geen schuur hebben om hun fiets in te stallen;

Handhaven

De laatste - noodzakelijke, maar nooit populaire - maatregel houdt in dat fietsen die niet op de daarvoor aangewezen plekken staan, worden verwijderd door handhavers. Deze fietsen kunnen tegen betaling weer worden opgehaald. In veel steden - zoals in Zwolle en Utrecht - is dit al veel langer gebruikelijk. Zonder handhaving zijn dit soort plannen kansloos. Dan zet je gewoon je fiets weer tegen het museum in plaats van onder de Stadsbrug.

Geert Meijering

Wethouder Economische Zaken (CDA)

g.meijering@kampen.nl.

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 16 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 18 uur geleden