Clary Fidder met twee hulpmiddelen: stok en hond
Clary Fidder met twee hulpmiddelen: stok en hond Maarten van Gemert

Verrassende opkomst bij eerste Oogcafé in Kampen

· leestijd 2 minuten Algemeen


(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – In andere plaatsen wordt al vaker een Oogcafé georganiseerd. In ’t Ukien werd dinsdag 17 september het eerste Oogcafé in Kampen georganiseerd. Met een verrassend goede opkomst. Er werd informatie uitgewisseld en meteen lief en leed gedeeld. Er waren ook enkele betrokkenen zonder visuele beperking aanwezig. Die ”extra ogen” waren van harte welkom.

Herkenning
Clary Fidder uit Kampen en Klarinne Labooy-Koole uit IJsselmuiden zijn de initiatiefnemers van het Oogcafé. De opkomst van zo'n veertig tot vijftig personen verraste Fidder aangenaam. Ze heeft wel eens bijeenkomsten meegemaakt waar maar vijf personen kwamen opdagen. De aanwezigen kwamen ook uit de omstreken. Hetty de Groot, werkzaam voor Bartiméus, had zelfs drie personen meegenomen.
Bartiméus is een landelijke organisatie die advies en ondersteuning biedt aan mensen die slechtziend of blind zijn. Fidder is gastvrouw bij Bartiméus op de locatie in Zwolle. De Oogvereniging is een patiënten- en belangenvereniging waarbij Labooy actief is. Vorige maand sprak De Brug uitgebreid met Labooy. Tijdens dat interview kwamen de vele mogelijkheden en hulpmiddelen aan de orde die er bestaan voor mensen met een visuele beperking.
Voor 'buitenstaanders' zijn dat onder andere de (blinden)taststok en de blindengeleidehond. Fidder heeft haar trouwe viervoeter Simba bij zich. De andere aanwezige hulphond is nog in opleiding – momenteel voor 'diabetes alert dog' en straks voor blindengeleidehond. Na een korte introductie wordt er, ondanks de grote opkomst, toch besloten tot een voorstelronde. Tal van oogaandoeningen komen langs en de verhalen roepen herkenning op.

Toegankelijkheid
Als de openbare ruimte ter sprake komt, worden al snel de hekjes bij de Broederpoort genoemd. Deze moeten fietsers vanuit het Stadspark afremmen en kregen al eerder commentaar. Ze werden in december geplaatst naar aanleiding van gevaarlijke situaties met pizzakoeriers op elektrische fietsen.
Ze zijn herplaatst en hebben een donkere kleur, passend bij de omgeving. In het Oogcafé wordt echter voor een witte kleur gepleit om ze zichtbaarder te maken. Een andere anekdote, die de revue passeert, is de lantaarnpaal die bij de herinrichting van de Ebbingestraten dwars door een geleidetegel voor blinden was geplaatst.
Hanneke Nabers, als cultuurmakelaar verbonden aan de gemeente, nodigt iedereen uit om in de Week van de Toegankelijkheid naar het Stedelijk Museum te komen. Op negen oktober wordt aan mensen met een visuele beperking de mogelijkheid geboden om via begeleiding en spraak toch een impressie te krijgen van het Oude Raadhuis waarin het museum gevestigd is.


Veel belangstelling voor eerste Kamper Oogcafé (foto: Maarten van Gemert)

Testdag
Nabers wil mensen die blind of slechtziend zijn graag de Schepenzaal laten beleven, wat ook kan met geur en gevoel. De doelgroep is woensdag 9 oktober welkom om 13u00 en Nabers hoort graag achteraf hun terugkoppeling.
In de Week van de Toegankelijkheid wordt er bovendien een Testdag georganiseerd voor gemeenteambtenaren en betrokkenen. Zoals Nardus Koster al even geleden proefondervindelijk aankaartte, kan men dan zelf in een rolstoel de (on)toegankelijkheid van de binnenstad ervaren voor mensen met een beperking.
Bij het Oogcafé waren veel mensen op leeftijd aanwezig. De jongste aanwezige was 35 jaar en vanaf haar geboorte blind. De oudste aanwezige was een 93-jarige vrouw uit Zwolle die na het Oogcafé in Zwolle hier een kijkje kwam nemen. Een percussieliefhebber uit Elburg werd op de Bikkels gewezen.
De bijeenkomst beviel iedereen goed en er is al een volgend Oogcafé gepland – op dinsdag 5 november van 10u tot 12u in ’t Ukien. Veel bezoekers vonden het prettig om te ervaren dat er zoveel lotgenoten in de directe omgeving zijn. Dat liet het Oogcafé zien – aan iedereen.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.