Afbeelding
Nick de Vries.

Twee jaar cel voor 'redder van melkfabriek Lyempf'

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Michiel Satink)

ZWOLLE – De oud-directeur van melkfabriek Lyempf is veroordeeld tot 2 jaar cel voor het plegen van fraude. De rechtbank acht bewezen dat hij de accountant om de tuin leidde met een brief waarin hij bevestigde 12,4 miljoen euro overgemaakt te hebben.

In werkelijkheid was dat helemaal niet geval, zo oordeelde de rechtbank in Zwolle maandag. De 69-jarige Griekse reder en investeerder John K. werd begin 2010 binnengehaald als de redder in nood. Met zijn miljoenen zou de noodlijdende melkfabriek gered zijn. Hij meldde in een brief aan de accountant dat hij inmiddels 12,4 miljoen euro had overgemaakt. In werkelijkheid kwam dat geld van de verkoop van een opdracht die de melkfabriek al had. Lyempf kreeg normaal gesproken maandelijks een half miljoen euro van DSM voor het gebruik van een van de twee droogtorens. Het contract had een looptijd van 30 maanden, maar de fabriek had snel meer geld nodig. Dus verpandde K. deze vordering bij een Engelse bank, in ruil voor 12,4 miljoen euro meteen. Het gevolg was dat de maandelijkse inkomstenbron van een halfmiljoen euro opdroogde.

Daar bovenop haalde K. juist 6 miljoen euro van de rekening van Lyempf.Met dat geld zette hij naar eigen zeggen in Griekenland fabrieken op om eiwitten aan olijven te onttrekken. Dat zou een uitvinding zijn in het lab van Lyempf. Het geld dat verdween had de melkfabriek juist hard nodig. Lyempf ging in april 2011 failliet waardoor ruim negentig werknemers hun baan verloren.

John K. werd ook faillissementsfraude verweten. Maar met het overmaken van die 6 miljoen kon K. niet weten dat het bedrijf acht maanden later zou omvallen, menen de rechters. Ook is de man vrijgesproken van het niet voldoen aan de verplichting inlichtingen te verschaffen aan de curator. Na het faillissement was de Griek lang onbereikbaar voor de curator. Die vloog vervolgens naar Athene waar hij een gesprek met K. had. Uit het gespreksverslag blijkt echter niet dat de curator K. om inlichtingen verzocht. Evenmin staat daarin te lezen dat de Griekse ondernemer toezegde stukken na te sturen, aldus de rechtbank. De man zei op de zitting twee weken terug zich dat gesprek niet meer te herinneren.

Omdat de Griekse oud-directeur is vrijgesproken van faillissementsfraude hoeft hij de Staat geen 12,4 miljoen euro te betalen. Het Openbaar Ministerie had dat geëist omdat dit de 'criminele winst' van de fraude door K. zou zijn. Tegen K. was 5 jaar cel geëist.

Afbeelding
Eerste plekken Vrijmarkt IJsselmuiden al gereserveerd Algemeen 24 minuten geleden
Afbeelding
Het Qu&Du (dok) concert in de Burgwal (3 foto's) 3 foto's instagram 37 minuten geleden
Afbeelding
COA vraagt vergunning aan voor opvang 'Kamper' ontheemden aan Hilbert van Dijkstraat Algemeen 4 uur geleden