Afbeelding

De leeuw is los

Cultuur

Een bezoek aan de leeuwen, dat was het favoriete uitje van Kampenaren aan het einde van de 15e eeuw. Als enige stad in Nederland beschikte Kampen over eigen leeuwen.

''De leeuw is los'' is opgedragen aan de leeuwen die Kampen ontving als cadeau, in 1477 uit Lissabon (Portugal) en in 1483 uit Sevilla (Spanje). Het geschiedenisproject werd in 2005 bedacht op basis van dit bijzondere verhaal over de Kamper leeuwen. De historische informatie wordt afgewisseld met creatieve opdrachten. Het project nodigt uit tot verder lezen en nadenken over de lokale geschiedenis. Hoogtepunt van ''De leeuw is los'' is een heuse leeuwenjacht door de binnenstad van Kampen. Dit onderdeel is uitsluitend toegankelijk na betaling.

Idee en concept zijn van Carin Koopman, die ook het historisch onderzoek deed in Kampen en Lübeck; Carl Koopman (in 2005 12 jaar) schreef de oorspronkelijke leeuwenjacht. Technische en digitale ondersteuning werd verleend door Kees Prins. ''De leeuw is los'' werd in 2005 ontwikkeld met financiële steun van de provincie Overijssel. Op 10 oktober 2019 werd een vernieuwde, digitale versie gepubliceerd.

Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 11 uur geleden