Afbeelding
Foto: Bert Jansen

4 mei-verbinding

· leestijd 1 minuut Column

4 mei had ik de bijzondere eer om bij de besloten herdenking de fakkel bij het Klokmonument te mogen ontsteken aan de Wereldvredesvlam. Om kwart voor acht trof ik een handjevol mensen. Terwijl iedereen in de ban was of het wel of niet zou gaan regenen, kreeg ik uitleg hoe mijn taak te vervullen. Ik zou een forse stap over de heg moeten nemen. In de ene hand de Wereldvredesvlam in de vorm van de lantaarn die altijd bij ons thuis brandend wordt gehouden, en in de andere hand de brandende fakkel als middel waarmee het vuur ontstoken moest worden.
Opeens verscheen Jan. Hij begeleidde me naar de te gebruiken fakkel met de mededeling dat hij me op de voet zou volgen, achter me stond en mij of de vlam zou opvangen, indien nodig. Het was bijzonder, hoe door de eenvoudige aanwezigheid van Jan de vredesvlam zich zo veel meer gedragen voelde.
M’n stille gebedjes, dat het droog zou blijven, werden verhoord en zo stonden we met ongeveer 15 mensen Dodenherdenking ‘te doen’. Geen paraplu’s, maar ook geen speeches, wél de trompet, de klok, de kransen en natuurlijk de 2 minuten stilte…
Het blijft bijzonder om daar te staan met de Wereldvredesvlam in je handen, waar dan zo’n bijzondere kracht vanuit gaat. Dat helpt zo om me voor te bereiden op de eervolle taak, om het vuur te ontsteken. Na de 2 intense minuten, waarin zoveel verbinding wereldwijd voelbaar is, mocht ik, met Jan pal achter me, het vuur ontsteken, om ons vervolgens met alle mogelijke eerbied een moment te verbinden met vlak voor me de Wereldvredesvlam en pal daarachter de zojuist ontstoken fakkel. 2 vlammen in 1, als in één adem… Waarbij een enorme verbinding voelbaar werd. Een verbinding, waarin ik als het ware alle slachtoffers kon voelen en tegelijkertijd ook alle Veldhovenaren en nabestaanden die we zo node moesten missen.
Ongelooflijk, dat juist door de afwezigheid, die verbinding zo helder en intens voelbaar was. Wat een geschenk dat ik dit door het verspreiden van het Licht mocht ontvangen en heel graag nu met jullie deel.
Dank jullie wel voor je aanwezigheid!

Column Carla van Olst

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Zalk geef zich niet zomaar gewonnen in Lemele Sport 22 apr, 22:15
Afbeelding
Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto's) 3 foto's instagram 22 apr, 13:21