Afbeelding

Everhard Zwart speelt Bach in Bovenkerk, Kampen

· leestijd 2 minuten Cultuur

Everhard Zwart speelt Bach in de Bovenkerk!

Zaterdag 21 maart speelt Everhard Zwart een orgelconcert in de Bovenkerk in Kampen. Everhard is geen onbekende in de Bovenkerk. Zijn vader, Willem-Hendrik Zwart, is jarenlang de vaste organist geweest in de Bovenkerk. Willem-Hendrik werd wel de ambassadeur van de Bovenkerk genoemd.

Everhard Zwart speelt werken van Johann Sebastian Bach. Op deze dag is het 335 jaar geleden dat Bach werd geboren. Everhard heeft een programma samengesteld met enkele grote werken, aangevuld met kortere koraalgebonden werken. Het concert begint om 20.00 uur. De entree is € 12,50 voor volwassenen en kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.

Everhard Zwart

Everhard Zwart, zoon van Willem Hendrik Zwart, kleinzoon van Jan Zwart en leerling van Feike Asma, ontving op jonge leeftijd zijn eerste orgellessen van zijn vader, Willem Hendrik Zwart – organist van de Bovenkerk te Kampen – waarna hij al spoedig deze lessen (koraalspel en literatuur) vervolgde bij Feike Asma – organist te Maassluis. Na het behalen van zijn Gymnasiumdiploma studeerde hij aan het Conservatorium, eerst te Utrecht, daarna te Rotterdam, waar hij in 1983 met goed gevolg afstudeerde. Hij was sinds 1979 verbonden als organist aan de Gereformeerde Bergsingelkerk te Rotterdam. Na zijn afstuderen werd hij in 1983 en 1984 uitgenodigd om, in respectievelijk Rotterdam en Parijs, de internationale meestercursussen (interpretatie en improvisatie) te volgen bij de bekende Franse orgelvirtuoos Jean Guillou. In 1987 studeerde hij bij de Duitse organist Günther Kaunzinger te Würzburg (Orgelsymfonieën van Widor en Vierne en improvisatie). Daarnaast studeerde hij een aantal jaren Muziekwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Zijn eerste orgelconcert gaf hij in de zomer van 1979 in de Ned.Herv.kerk te Zandvoort. Zijn internationale debuut als concertorganist maakte Everhard Zwart in 1983 te Barcelona (Spanje), waarna hij regelmatig concerteerde in verschillende landen van Europa. In 1987 werd hij hoofdorganist van de Nederlands Hervormde Nieuwe Westerkerk te Capelle aan den IJssel. Everhard Zwart heeft zijn grote bekendheid vooral te danken aan zijn zeer brede repertoire. Zijn voorliefde gaat uit naar de Fransromantische orgelliteratuur van o.a. Widor, Vierne, Guilmant, Franck; maar hij is ook een majestueus vertolker van Bach, Reger, Liszt en andere beroemde componisten zoals Händel of Mendelssohn en de meer eigentijdse Andriessen. Deze veelzijdigheid is zijn handelsmerk geworden. Toch zal er zelden een bewerking van grootvader Jan Zwart, vader Willem Hendrik Zwart of leermeester Feike Asma op zijn concertprogramma ontbreken. In de zomer van 1979 gaf Everhard Zwart zijn eerste orgelconcert en in de daaropvolgende jaren groeide het aantal concerten uit tot een volwaardige concertpraktijk. Vanaf 1983 werd deze uitgebreid met concerten in diverse andere landen in Europa en vanaf 1985 volgden met grote regelmaat concertreizen door Amerika en Canada. Gedurende bijna 40 jaar is Everhard te beluisteren tijdens de vele orgelconcerten door het hele land. Daarnaast treedt hij ook op als begeleider van koren en/of solisten en als organist tijdens bijzondere kerk- of zangdiensten. Meer informatie zie: www.everhardzwart.nl.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 2 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 14 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 22 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57