Afbeelding

De Kleine Komedie brengt oorlogsleed tot leven

· leestijd 2 minuten Cultuur

(door Nick de Vries)
KAMPEN - ?Als je toneelspeelt zeg je soms dingen die je in het echte leven nooit zou zeggen, die niet eens bij je op zouden komen.? Geke Dalsem geniet van de tijdelijke gedaantewisseling die het toneelspel haar biedt. Voor de nieuwste voorstelling van de Kamper toneelvereniging, De Kleine Komedie, kruipt ze in de huid van huishoudster Mien. Volgende week wordt het stuk ?De Lokroep van het Leven' opgevoerd in de Stadsgehoorzaal.

Gezeten in een ouderwetse woonkamer met geblindeerde ramen praten verenigingsleden Geke Dalsem en Jeroen Franse over de naderende voorstelling. Het decor creëert de illusie van een Nederlandse woning in de jaren 40. Een boerderij tijdens de tweede wereldoorlog om precies te zijn. De ramen geblindeerd zodat de Duitse soldaten geen licht uit de boerderij zien. ?Je kunt je beter inleven als je tijdens de repetities al het juiste decor hebt?, vertelt Jeroen over de voorbereidingen.

?Wij wilden graag een stuk dat te maken had met de oorlog, omdat het dit jaar 70 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd?, verklaart Geke. De keus is gevallen op ?De Lokroep van het Leven'. Een stuk over de trotse dochter van een grote herenboer die op het punt staat failliet te gaan. Als de oorlog uitbreekt, betekent dat voor haar vader de financiële redding. Lucie regeert fel op de bezetter, het onrecht aan de joden en de zwarte handel waarin haar vader gevlucht is.

Vijf maanden lang probeerden de acteurs van de Kleine Komedie in de huid van hun personage te kruipen. ?Je moet ze leren kennen en de relaties tot de andere personages aftasten, zodat je zelf tijdens de voorstelling echt het gevoel hebt, mee te maken wat jouw personage meemaakt. Het is dan bijna geen toneelspel meer?, aldus Geke. Ook Franse deelt de passie voor de transformatie. ?Het mooie van toneelspel is dat je personage echt tot leven komt. Het geeft voldoening als dat lukt. In een van de vorige voorstellingen speelde Geke mijn vrouw, echt een loeder van een mens. Toen ik in de pauze door de zaal liep, spraken mensen mij aan: ?laat je niet op de kop zitten door dat mens he'. Haha. Dat is erg leuk.?

Naast het eigen maken van het personage is volgens het tweetal de timing van de groep erg belangrijk. ?De reacties op elkaar moeten goed zijn. Je moet alles op het juiste moment doen?, vertelt Geke. ?Anders kun je uit je concentratie raken.? Franse vult aan. ?Er zijn acteurs bij die nogal de neiging hebben af te wijken van de originele tekst. Daardoor kun je als medespeler helemaal uit je concentratie raken. Om zelfverzekerd te kunnen acteren moet je op elkaar kunnen vertrouwen. Als er iets van het script afwijkt, moet je dat op kunnen vangen.?

Met dit vertrouwen zit het in Toneelvereniging De Kleine Komedie wel goed. Het gezelschap bestaat al ruim 45 jaar en de leden vormen een hechte groep, twee acteurs zitten zelfs al sinds de oprichting bij de vereniging: Remmelt Schilder en Gedy van Essen. De groep die nu bestaat uit 20 acteurs, maar kan altijd nieuwe leden gebruiken. Vooral jonge mannelijke acteurs zijn schaars en gewild.

De vereniging voert ieder jaar twee voorstellingen uit. Een klucht en een drama. Het drama waar de groep nu voor oefent, wordt opgevoerd in de Stadsgehoorzaal op 7 maart. Voor die tijd wordt eerst nog geoefend voor twee basisscholen die op die manier met het thema Tweede Wereldoorlog aan de slag gaan.

Kaarten a 8,50 euro zijn te krijgen via kleinekomediekampen.nl of via Jeroen Franse 06-12153553.

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Zalk geef zich niet zomaar gewonnen in Lemele Sport 22 apr, 22:15
Afbeelding
Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto's) 3 foto's instagram 22 apr, 13:21