Afbeelding
Aangeleverd

cultuurZIEN presenteert maand lang wandelingen met ‘Kampen aan de Arbeid’

Cultuur

KAMPEN - Ieder jaar wordt in oktober de Maand van de Geschiedenis georganiseerd. Dit jaat is het thema ‘’Aan de arbeid’’. CultuurZIEN organiseert rond dit thema vijf wandelingen op de zaterdagmiddagen van oktober. Alle wandelingen gaan over de geschiedenis van Kampen in de 19e eeuw. Een eeuw bol van ontwikkelingen en vol contrasten. Op 30 oktober vindt de wandeling plaats met als thema ‘Van Spuistraat naar Spaarbankstraat’.

Wandeling 5: Van Spuistraat naar Spaarbankstraat. Maak een wandeling langs voorbeelden van vroege sociale woningbouw. Naast het strijden voor betere arbeidsvoorwaarden, zetten de vakbonden zich ook in voor betere woonomstandigheden voor arbeiders. In het met eenkamerwoningen volgebouwde Kampen was dat geen overbodige luxe. Na 1860 werden steeds meer tuinen aan de rand van de binnenstad opgekocht en bebouwd met een dubbele rij arbeiderswoningen langs een smalle straat. Een van de oudste voorbeelden is de Spuistraat, gebouwd door Patrimoniums Bouwlust. Rond de eeuwwisseling werden de eerste woningen buiten de stadsmuren neergezet. Dit was duur bouwen, want er moest eerst een laag zand van 3 tot 4 meter worden opgebracht om boven zeeniveau te kunnen bouwen. Bouwcorporatie ‘Des Werkmansvriend’ bouwde in 1887 een eerste rij arbeiderswoningen langs de Oranjesingel. Dit is de vijfde en laatste wandeling uit de reeks, onder de titel ‘Kampen aan de arbeid’.

Praktische informatie: Datum:30 okt. 2021; Tijdstip: 14:00 — 15:30 uur; Startpunt: Spuistraat, hoek Ebbingestraat,8261 VW Kampen. Voor alle wandelingen geldt dat de coronaregels in acht worden genomen. Als de coronacijfers de stadswandelingen onmogelijk maken, dan wordt overgegaan op digitale wandelingen via de website. Voor ieders veiligheid wordt gewerkt met kleine groepen van ongeveer 10 personen. Vooraf reserveren voor deelname kan via tel. (038)331 10 24 of email kunst@cultuurzien.nl. Meer over de wandelingen is te lezen op www.cultuurzien.nl of www.maandvandegeschiedenis.nl.

Nick de Vries

Nick de Vries