Doar zit muziek in!
Doar zit muziek in! Collectie Henk Beens.

Verhalen uit Groot IJsselmuiden: Doar zit muziek in!

· leestijd 3 minuten Cultuur

(door: Robert van den Belt)

WILSUM - Het einde van oktober is in zicht. De bladeren vallen van de bomen en Bruce Springsteen met het nummer ‘The River’ komt uit de boxen van mijn auto. Geregeld heb ik de gewoonte om dit nummer aan te zetten wanneer ik over de dijk van Wilsum rijd. Langs de IJssel, de rivier die stroomt in de richting van het IJsselmeer. Een rivier met een heuse historie. Het gesprek van vanavond is met Henk Beens. Een man in wie de muziek leeft en stroomt. “Muziek is voor mij beleving”

Henk Beens

Henk komt op zeer jonge leeftijd in aanraking met muziek, blaasmuziek welteverstaan. Heel specifiek ontstaat de liefde voor het blaasinstrument ‘het Euphonium’. Na een opleiding tot timmerman maakt Henk na vijf jaar in de bouw te hebben gewerkt een omkeer. Hij stopt met het werken in de bouw en start op het conservatorium van Zwolle. Hij rondt daar na vier jaar de opleiding Tenor, Tuba en HaFaBra-directie af. Op dit moment is Henk muziekdocent en werkt hij in Ommen, Dronten en op verschillende basisscholen door het land. Ook in zijn eigen dorp Wilsum is hij muziekdocent. Via een samenwerking tussen muziekvereniging Euphonia en Quintus, kan je in Wilsum muziekles krijgen. We hebben het dan over koperwerk, saxofoon en slagwerk. Henk verzorgt hier de koperwerk lessen. Muziekdocenten van Quintus verzorgen de saxofoon en slagwerk lessen. Daarnaast is Henk dirigent van nog drie orkesten: Irene uit Hasselt, Jubal uit Dedemsvaart en het jeugdorkest van Euphonia uit Wilsum. 

Euphonia Wilsum door de jaren heen

Euphonia Wilsum wordt in 1917 opgericht door Hendrik Evink, Hendrik Johannes Riezebos en Marten Visscher. Hendrik Evink is de opa van Henk Beens en de vader van de uit Wilsum bekende schilder Tiem Evink. In de families van de oprichters leeft de muziek in hart en nieren. Er werd thuis en op speciale gelegenheden muziek gemaakt. In 1917 waren ze zover dat er met een groep muzikanten een vereniging opgezet kon worden. In de loop van de jaren wordt Euphonia een veelzijdige vereniging. Het begon allemaal met het optreden op concoursen. Op de website van Euphonia staan prachtige foto’s uit die begintijd. Euphonia had ook een boerenkapel die speelden op bruiloften en feesten. Hierbij werden ook geregeld stukjes verzorgt door Gait Evink, Jan Rigterink en Gait de Ruiter, zoals dat vroeger op bruiloften ging. Tot eind jaren tachtig heeft Euphonia ook nog een drumband. Zij speelden veel op straat in Kampen en IJsselmuiden. In de loop van de jaren is Euphonia zich meer gaan specialiseren als concert-orkest. Dit is ook de reden dat Euphonia alleen nog met het Oranjefeest in Wilsum op straat speelt. 

Concert-orkest 

Het concert-orkest heeft een beste staat van dienst, want het speelt in 1e divisie. Ik vraag Henk hoe het komt dat Euphonia zo hoog speelt. Henk begint te vertellen hoe een repetitie van Euphonia verloopt. “Met Euphonia starten en eindigen wij elke repetitie met liederen uit een bundel van het ‘Leger Des Heils’. Eigenlijk weet ik niet beter. Met Euphonia is het fijn muziek maken met elkaar. Dit gebeurt serieus en dat vraagt onze dirigent Thijs Musch uit Warnsveld ook van ons. Serieus spelen is waar we plezier uit halen. Wat ik bij Euphonia merk, is dat er een fijne sfeer heerst. Misschien verklaart dat ook dat we in die afgelopen honderd jaar maar vijf dirigenten hebben gehad.” De eerste dirigent was de opa van Henk Beens, Hendrik Evink, de andere vier dirigenten kwamen elders uit de regio. “Ongeveer één keer in de drie à vier jaar doen we mee voor een concours in de 1e divisie. Hier trainen we hard voor. We werken de twee stukken tot in detail uit. Verder werken we ook toe naar andere optredens in het dorp of de regio. Op 13 november a.s. doen we mee aan HRFSTWND, een concert in de Stadsgehoorzaal in Kampen.”

Op het moment dat ik Henk wil bedanken voor het gesprek vraag ik hem naar een oude foto. Maar zijn voorkeur gaat uit naar een nieuwe foto. “Je wilt als orkest ook modern overkomen, zo sta je in je kracht.”

Bronnen: Henk Beens en Henk Fix (Wilsum in vrogger tied)

Tot en met december 2021 verschijnt er elke twee weken een bijzonder verhaal over de geschiedenis van Groot IJsselmuiden (IJsselmuiden, Grafhorst, Kamperveen, Wilsum, Zalk en Veecaten). Dit is een samenwerking tussen het Beste van Kampen en BrugMedia. Heeft u een bijzonder verhaal, of kent iemand met zo’n verhaal? Tip de redactie op hetbestevankampen@sambiq.nl 

Nick de Vries

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.