Afbeelding

Stedelijk Museum: Terrine

Cultuur

Chinees porselein is al sinds de 17e eeuw populair in Nederland. Kasten werden ter decoratie voorzien van porseleinen kaststellen en bij het drinken van thee of koffie - producten die in die tijd geïntroduceerd werden ? mocht bij de gegoede burgerij een porseleinen servies niet ontbreken.

In de loop van de 17e eeuw breidde de burgerij het serviesgoed uit met borden en schotels. Deze sets evolueerden in de 18e eeuw tot complete eetserviezen inclusief sauskommen, zoutvaatjes, terrines en wat dies meer zij. De Engelsen begonnen rond 1730 met het importeren van complete Chinese eetserviezen. Nederland volgde het voorbeeld een tiental jaren later.

De afgebeelde terrine dateert uit ca. 1750 en is daarmee één van de vroegste Nederlandse voorbeelden van een dergelijk onderdeel van een Chinees eetservies. Vermoedelijk betreft het hier een soepterrine, die zijn meestal rond en hoger dan de terrines die bijvoorbeeld gebruikt werden voor het maken en serveren van patés. De vorm van deze terrine is eenvoudig: het deksel is gewelfd en aan weerskanten van de kom bevinden zich schelpvormige handgrepen.
Het geheel is in onderglazuur blauw vervaardigd en de versiering stelt een rivierlandschap voor compleet met paviljoens en een tempel. Het deksel is beschilderd met bloemtakken.

De afgebeelde ?Terrine' maakt deel uit van de collectie van het Stedelijk Museum Kampen. Wilt u het museum steunen? Word dan vriend via www.stedelijkmuseumkampen.nl.

Bijschrift foto: Soepterrine, Onbekende maker, Chinees porselein, h. 19 cm, diam. 25,7 cm, ca. 1750. Collectie: Stedelijk Museum Kampen.