Afbeelding

Omroep IJsselmond blijft voorlopig in de lucht

· leestijd 1 minuut Cultuur

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Omroep IJsselmond blijft voorlopig in de lucht. Het college van burgemeester en wethouders heeft voor 2015 een reguliere subsidie verstrekt van 44.000 euro en onderzoekt de mogelijkheid om een deel van de openstaande lening (42.987 euro) af te dekken met de opbrengst van de verkoop van de huidige accommodatie. De omroep is hiermee voorlopig uit de ergste zorgen, maar de situatie blijft volgens het college kwetsbaar. Ook al, omdat niet aan alle wensen zijn voldaan: een schuld van 16.858 euro moet nog worden afgelost.

Het nieuwe bestuur van de omroep, dat in september aantrad om de omroep van de ondergang te redden, werd direct opgezadeld met een openstaande lening van 42.987 en een schuld van 16.858 aan de gemeente. Gedwongen terugbetalen betekende het einde van de omroep. Het nieuwe bestuur vroeg daarom om kwijtschelding.
Dat is volgens wethouder Siebren Gerlofsma wat teveel gevraagd. ?Maar we willen de omroep wel coulant tegemoet treden?. Het college heeft daarom besloten om de de opbrengst van de verkoop van de huidige locatie te gebruiken om een deel van de lening te dekken. Voorwaarde is dan wel dat de omroep daadwerkelijk, zoals afgesproken, verhuist naar het Cultuurcluster in de Van Heutszkazerne.
De openstaande schuld van 16.858 euro wordt niet, zoals gehoopt, kwijtgescholden, maar omgezet in een renteloze lening. Dit gebeurt bovendien pas als de rechter een uitspraak gedaan heeft in de zaak van de omroep tegen de vorige voorzitter. Als er sprake is van onrechtmatig handelen kan de rechter de oud-voorzitter verplichten geld aan de omroep terug te betalen. Dit geld kan ook gebruikt worden om de openstaande schuld omlaag te brengen.
De omroep moet zelf uitzoeken hoe zij de restschuld, opgebouwd uit een terug te betalen subsidie en achterstallige huur, bij elkaar krijgt. Het college doet een aantal suggesties: kosten besparen, samenwerken met andere organisaties, en op zoek gaan naar externe inkomsten.
Het college heeft genoeg vertrouwen in het nieuwe bestuur om voor het volgende jaar weer een reguliere subsidie van 44.000 euro te verlenen. Gerelateerd aan het aantal inwoners van de gemeente is het college verplicht om hiervoor minimaal 27.586 euro uit te trekken. De subsidie lag en ligt in onze gemeente dus al aanzienlijk hoger dan verplicht is.
Ook na deze toezeggingen blijft de financiële positie van de omroep volgens het college uitermate kwetsbaar. De omroep zal dan ook op zoek moeten naar manieren om met minder kosten in haar voortbestaan te voorzien. Zo zou er aan gedacht kunnen worden om in afgeslankte vorm alleen met radio verder te gaan. Bovendien worden in de toekomst ook regionale samenwerkingsverbanden opgestart.