Stephen Hendrik de la Sablonière, gouveneur van Berbice 1768-1773
Stephen Hendrik de la Sablonière, gouveneur van Berbice 1768-1773 Foto: collectie Van den Hoek-Veldjesgraaf

Kampen over Zee – 5: Van der Upwich, Schulz en De la Sablonière, Kamper families in de koloniën

Cultuur Ingezonden

Zaterdag 18 maart organiseert cultuurZIEN de laatste lezing in de reeks ‘’Kampen over Zee’’. Stephen Hendrik de la Sablonière vertrekt met zijn gezin naar kolonie Berbice. De deelnamekosten voor deze middag zijn  € 25, - .

Voor de laatste keer wordt een bezoek gebracht aan het Iberisch schiereiland, waar in Cadiz een lid van de familie Van der Upwich consul is. Ondertussen trouwt in Kampen millitair Stephen Hendrik de la Sablonière met burgemeestersdochter Beata Louisa Schulz. Beata’s broer leidt een goed leven in ‘’Oost-Indien’’. Is dat voor Beata en Stephen Hendrik de reden  om het geluk te beproeven in Zuid-Amerika? De familie arriveert in kolonie Berbice, waar net een grote slavenopstand bloedig is neergeslagen. Het tropische klimaat blijkt voor iedereen zeker zo moordend. Terug in Kampen zwaaien we Dientje uit. Meegekomen vanuit Berbice als slavin van de familie Marius, besluit zij als vrije vrouw terug te keren naar de kolonie.

‘’Kampen over Zee’’ is een combinatie van lezingen met stadswandelingen, gebaseerd op recent onderzoek naar de handelsgeschiedenis van de stad Kampen. Tijdens vijf zaterdagmiddagen worden Kamper families in de internationale handel gevolgd. Kijk voor meer informatie op www.cultuurzien.nl of bel (038)331 10 24.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00