Afbeelding
Niek Teune

Hervormd Mannenkoor ontroert met kerstconcert

· leestijd 3 minuten Cultuur

Door Niek Teune

KAMPEN– De Kamper Bovenkerk vormde op dinsdagavond 22 december 2015 opnieuw het decor van het jaarlijkse kerstconcert van het Hervormd Mannenkoor IJsselmuiden-Grafhorst. Het toegestroomde publiek, dat nagenoeg alle beschikbare plaatsen bezet had, was getuige van een heel bijzonder concert.

Voor voorzitter Dick Heldoorn was het kerstconcert vooraf al een concert om nooit meer te vergeten. Dit door toedoen van Stichting Ambulance Wens Nederland. ‘Bij het kerstconcert zal een terminale patiënt aanwezig zijn, die graag nog een keer een mannenkoor zou willen horen. Toen ik hem een hand gaf, schoten de tranen in zijn ogen. Het is prachtig dat wij op deze manier een wens in vervulling kunnen laten gaan.’ Heldoorn kondigde aan dat hij verder een goede opkomst verwachtte, omdat mensen uit de wijde omtrek naar het Hervormd Mannenkoor IJsselmuiden-Grafhorst komen om het te beluisteren.

De aanwezigen konden op deze avond niet alleen naar het Hervormd Mannenkoor luisteren, want ook organist Harry Hamer en vleugelist Johan Bredewout maakten hun opwachting. Koperkwintet HIDI Brass verleende ook hun medewerking aan deze avond, evenals bariton Hans Dijkgraaf. Alle zangers en musici wilden er een onvergetelijk concert van maken. Speciaal voor hen die wat verder bij het koor vandaan zaten, waren schermen en camera’s in de kerk geplaatst. Zo hoefde niemand ook maar een seconde van het concert te missen. Verder was er voor elke aanwezige een programmaboekje.

Na een overweldigend kerstintrada opende voorzitter Heldoorn de avond met een woord van welkom en las hij een gedeelte uit het tweede hoofdstuk van het Bijbelboek Lukas. Daarna zong het Hervormd Mannenkoor ‘Tollite Hostias’ met een goede begeleiding van organist Hamer. Bij ‘Sanctus’ begon solist Hans Dijkgraaf het stuk, waarna het koor later inviel. Hierbij vielen de mooie koorklank en de zuiverheid op, die mede het gevolg waren van het uitstekende contact tussen de zangers en dirigent Freddy Veldkamp. Bij het daaropvolgende ‘Gloria’ van Vivaldi was een hoofdrol weggelegd voor vleugelist Bredewout, die zowel de intro en outro bij dit stuk verzorgde. Overal in de kerk was zijn mooie vleugelspel goed hoorbaar.

HIDI Brass liet vervolgens in een instrumentaal intermezzo korte fragmenten van bekend kerstrepertoire horen. De oplettende luisteraar kon onder andere ‘Joy to the world’ en ‘Stille nacht’ onderscheiden. Soms speelden de jongelingen allemaal tegelijk, soms speelde er maar een tweetal van het kwintet. Na een samenzang met inleidend orgelspel van Hamer, was het opnieuw tijd voor een drieluik van het Hervormd Mannenkoor.

‘Luister naar die blijde klanken’ werd door zowel het Hervormd Mannenkoor IJsselmuiden-Grafhorst als het koperkwintet opgedragen. Beide partijen vulden elkaar uitstekend aan. Dat was ook het geval bij het daaropvolgende ‘Eeuwenlang geleden’, waarbij het derde en vierde couplet door bariton Hans Dijkgraaf op zuivere wijze gezongen werd. Het laatste werk van het blok was ‘Klokkenklank in Kersttijd’. Vleugelist Bredewout bootste met zijn vleugelspel het geluid van luidende klokken na, terwijl een gedeelte van het koor dat ook deed door ‘bimbam’ uit te spreken. Het overige gedeelte van de koorleden zong het lied. Dit alles bij elkaar gaf een bijzonder effect, dat versterkt werd door de befaamde akoestiek van de Bovenkerk.

Een mooi orgelintermezzo met aansluitend samenzang werd gevolgd door ‘Uw Koning Komt’. Koperkwintet HIDI Brass opende dit stuk, waarbij het leek of ze als herauten de komst van de koning aankondigden met hun muziek. Bij ‘Witter dan sneeuw’, ook een van de cd-titels van het Hervormd Mannenkoor, had Dijkgraaf weer een aandeel. ‘Gloria in Excelsis Deo’ was de afsluiter van dit blok.

Bij het vocaal intermezzo van bariton Dijkgraaf nam de zanger de plaats in van dirigent Freddy Veldkamp. Onder begeleiding van Bredewout zong hij ‘Een gouden ster schittert in de nacht’, waarbij zijn uitstekende articulatie opviel. Bij het laatste drieluik van het Hervormd Mannenkoor viel de bevlogenheid van dirigent Freddy Veldkamp op, die deze avond uitstekend contact met zijn koor had. De stukken ‘’t Was nacht in Bethléms dreven’, ‘He’s the lily of the Valley’ en ‘Beautiful Savior’ werden achtereenvolgens heel eerbiedig en gedragen gezongen. Het publiek werd zichtbaar geraakt. Het instrumentaal intermezzo van het koperkwintet werd eveneens heel gedragen opgevoerd, waarbij de jongelingen aantoonden goed op elkaar ingespeeld te zijn.

Nadat ‘For unto us a child is born’ door het Hervormd Mannenkoor en ‘Stille nacht’ door zowel de aanwezigen als het koor gezongen waren, kwamen bij ‘Cantique de Noël’ alle medewerkenden van de avond samen. Bariton Dijkgraaf begon, waarna het Hervormd Mannenkoor inviel en tenslotte koperkwintet HIDI Brass hun geluid toevoegde. Een werkelijk adembenemend geheel was het gevolg.

Voorzitter Dick Heldoorn sloot de avond af met een dankwoord. Hij maakte het publiek er ook attent op dat op D.V. 30 januari 2016 opnieuw een concert van het Hervormd Mannenkoor in de Bovenkerk gepland staat. Bij dit concert zal ook de nieuwe cd van het koor, ‘Overdenking’ genaamd, gepresenteerd worden. Na het ‘Ere zij God’, dat met tegenstem van het Hervormd Mannenkoor gezongen werd, verlieten de aanwezigen de Bovenkerk.

‘In de kerk waren vanavond ongeveer zevenhonderd mensen aanwezig. Ook waren er meerdere nieuwe luisteraars onder het enthousiaste publiek’, vertelt tweede voorzitter Herman ten Berge. ‘Ons koor stond vanavond als een huis en het contact met de dirigent was erg goed. We mogen terugkijken op een prachtig concert. Ik hoop dat ons concert voor Woord en Daad op D.V. 30 januari net zo goed mag gaan. Onze nieuwe cd zal daar, na afloop van het concert, voor 15 euro per stuk verkocht worden. We zien iedereen dan graag (opnieuw) naar de Kamper Bovenkerk komen.’

Foto: Herman ten Berge