Afbeelding

Cantatedienst in de Burgwalkerk

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - In de Burgwalkerk wordt zondag 13 maart om 17.00 uur weer een cantatedienst gehouden. Een bijzondere cantate deze keer omdat hij niet van Johann Sebastian Bach’s hand is, maar van Dieterich Buxtehude, een leermeerster van hem. Buxtehude was organist en componist van de Marienkirche in Lübeck, beroemd vanwege zijn cantatediensten en Abendmusiken, een serie concerten die nog lang na zijn dood voortgang vonden.

Deze Buxtehude werd door jonge componisten als Händel en Bach zo bewonderd dat ze grote reizen maakten om bij de meester te zijn. Bach heeft bijvoorbeeld eens 400 kilometers gelopen naar Lübeck om een paar maanden bij Buxtehude te studeren. Het verhaal gaat dat beide jongens wel oren hadden naar het opvolgerschap van Buxtehude, maar dat ze beiden werden afgeschrikt door de kleine lettertjes van dat contract: het trouwen met de oudste dochter van de meester.

De cantate die aanstaande zondag wordt uitgevoerd is de BuxWV 31, de enige die volledig in het eigen handschrift van Buxtehude is overgeleverd. Het is een cantate voor de Lijdenstijd en heeft als onderwerp de man der smarten van Jesaja: “Waarlijk, waarlijk! Hij droeg onze ziekte en nam op zich onze smarten.”

De cantate wordt uitgevoerd door het Bachkoor en –orkest Kampen onder leiding van Bob Vaalburg. De organist is Sander van den Houden en de predikant is dominee Peter Ros.

De dienst wordt gehouden in de Burgwalkerk, Burgwal 60, Kampen en iedereen die houdt van de muziek van Bach en diens leermeester is van harte welkom.