De Kamper kogge.
De Kamper kogge. Nick de Vries.

Organisatie internationale Hanzedagen 2017 op stoom

· leestijd 3 minuten Cultuur

KAMPEN - Kampen is van 15 tot en met 18 juni 2017 gastheer van de internationale Hanzedagen 2017. Volgens de gemeente is het afgelopen jaar veel werk verzet en zijn de contouren van het spektakel zichtbaar. De dagen vormen een combinatie van historie en traditie met een moderne twist. De dagen worden bezocht door afgevaardigden uit ruim 120 Hanzesteden en trekken doorgaans zo’n 300.000 bezoekers.

Op diverse locaties in de stad worden kwartieren ingericht. Hierbij valt te denken aan het centraal gelegen Hanzekwartier rondom het Van Heutszplein; een Theaterkwartier rondom de Bovenkerk waar onder andere Ventura en Quintus actief zullen zijn; een Museumkwartier rondom het Stedelijk Museum met ruimte voor HANSEartWorks, waar kunstenaars uit diverse Hanzesteden exposeren en het Havenkwartier met de Koggewerf als middelpunt waar de geschiedenis tot leven komt. Daarnaast is het Havenkwartier een mooi vertrekpunt voor de schepen die rondvaarten aanbieden. Zo is Kampen ook nog eens vanaf het water te bewonderen. Verder zullen de Ridders van de IJssel een deel van het Groene Hart innemen en daar hun kampement opslaan waarna spectaculaire veldslagen zullen volgen. Bij de Kinderboerderij en de Natuurspeelplaats worden allerlei activiteiten georganiseerd voor kinderen. In de Oudestraat is het gezellig winkelen en op de pleinen klinkt muziek.

De organisatie vertelt: “In het afgelopen jaar is veel werk verzet om de contouren van het programma tot stand te brengen. Het duurt nog ruim een jaar voor het zover is, maar achter de schermen wordt al hard gewerkt aan een afwisselend, inspirerend en aantrekkelijk programma voor iedereen. Dankzij samenwerking met vele Kamper organisaties, de provincie Overijssel en Nederlandse Hanzesteden, krijgt het programma steeds meer vorm.”

Internationale Hanzedagen zijn bijeenkomsten van Europese Hanzesteden. Ieder jaar organiseert één van de Hanzesteden een ontvangst waarbij alle andere Hanzesteden welkom zijn om elkaar te ontmoeten en om hun Hanzestad te promoten. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een internationaal netwerk van 185 Hanzesteden uit zestien landen, allen aangesloten bij het nieuwe Hanzeverbond onder voorzitterschap van het Duitse Lübeck.

Jaarlijks komen er nu zo’n 100 tot 120 Hanzesteden bij elkaar in één van de Hanzesteden. Op de Hanzemarkt presenteren de deelnemende Hanzesteden zich aan de bezoekers. Daarnaast is er een uitgebreid cultureel - en podiumprogramma, een economisch programma en een Jeugdhanzeprogramma. Naast deze traditionele programmaonderdelen gaat Kampen de uitdaging aan om ervoor te zorgen dat de binnenstad bruist van leuke activiteiten en spektakel.

Uitgelezen kans

“Het organiseren van de Internationale Hanzedagen biedt een uitgelezen kans om Kampen nationaal en internationaal op de kaart te zetten. Het is mogelijk om aan een heel breed publiek uit binnen- en buitenland te laten zien hoe mooi Kampen is en hoe leuk het is om in Kampen te wonen, werken, winkelen en te recreëren. Daarnaast is er ook de ambitie om de regio voor het voetlicht te brengen bij de bezoekers van de Internationale Hanzedagen.”

Achter de schermen wordt volgens de gemeente al een jaar hard gewerkt aan een afwisselend, inspirerend en aantrekkelijk programma voor iedereen. “De betrokkenheid van de Kampenaren is belangrijk geweest voor de invulling van het programma. In de uitwerking wordt intensief samengewerkt met veel verschillende verenigingen uit de stad. Door deze samenwerking ontstaat er een verrassend programma.”

De Internationale Hanzedagen 2017 worden een spannende combinatie van historie en traditie, met een moderne twist. Kampen wil het publiek extra verrassen, ontroeren en in beweging brengen. Het historische decor van de Kamper binnenstad zal het artistieke programma enorm versterken.

Aandacht voor de jeugd

Rond de Internationale Hanzedagen is er een aparte organisatie voor jongeren; de Jeugdhanze. Sinds 1998 is dit een vast onderdeel van de Internationale Hanzedagen. Elke Hanzestad kan een delegatie jeugd laten meedoen aan dit programma, dat ook in samenwerking met jongeren wordt ontwikkeld. De jongeren die meehelpen bij de organisatie van het programma willen in het programma graag aandacht vragen voor de stad Kampen en de omgeving. Zo willen ze Kampen en de omgeving laten zien aan de jongeren die hier op bezoek komen. De stad en de omgeving staan dan ook centraal binnen het thema en de verschillende programmaonderdelen van de 'Youth Hansa' in 2017.

Tijdens de Internationale Hanzedagen zijn ook de drie lokale Kamper scoutinggroepen actief. Zij slaan de handen ineen en organiseren samen de Hanzejam. In de geest van de Hanze worden hiervoor Nederlandse en buitenlandse groepen uitgenodigd. De locatie van de Hanzejam is vlakbij de historische binnenstad van Kampen; daar vormen de jeugd- en jongerenvelden samen de HanzeJam. Er worden ongeveer 1000 deelnemers verwacht op dit internationale kamp.

Er wordt hard gewerkt aan de invulling van de verschillende programmaonderdelen. Er zijn voor de invulling vele ideeën aangeleverd, waarvan verschillende ook daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden. Inmiddels zijn er voldoende programmaonderdelen en kunnen er geen nieuwe meer ontwikkeld worden.

De ontwikkelingen rondom de organisatie zijn de komende tijd steeds meer te volgen via hanze2017.nl en op facebook hanze2017.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 12 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen gisteren
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen gisteren
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 28 mrt, 06:57
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57