Afbeelding

Sven de Lang: Tien jaar Meestersmid in Kampen

· leestijd 2 minuten Cultuur

Sven de Lang: Tien jaar Meestersmid in Kampen

Niemand had het ooit verwacht: dat de Smederij gerestaureerd zou worden en bovendien opnieuw ingericht en ge-exploiteerd door een professionele smid. Inmiddels is het 10 jaar geleden dat Sven de Lang zich als meestersmid in Kampen heeft gevestigd.

Een waardevolle aanwinst voor onze stad Kampen. In vroeger tijden bestonden minstens 40 smederijen in heel Kampen. Deze waren grotendeels gespecialiseerd in het walsen van duigen, maken van gereedschap en wagens, siersmeden of het beslaan van paarden. De laatste smederij, van de sloophamer gered door Stichting Werk in Uitvoering, is in volle glorie gerestaureerd en sinds 10 jaar het domein van meestersmid Sven.

Tot 1983 hebben drie generaties Wensink gefunctioneerd als hoef- en wagensmid. Na een jarenlange strijd om het pand voor sloop te behoeden, werd in 2000 een start gemaakt met een omvangrijke renovatie. Stukje voor stukje is het interieur van de smederij uit het pand gehaald, zodat de smederij vrijwel geheel in haar oorspronkelijke staat kon worden teruggebracht. Sinds 2006 werkt en woont Meestersmid Sven de Lang in de smederij aan Voorstraat 16.

Sven de Lang (1980, Leusden, NL) is Meestersmid. Een titel die hij ten volle verdiend, het is de jongste smid van Nederland en ergelijkertijd die met de meest allround opleiding. Hij volgde opleidingen in fijnmechanische techniek, lassen, machine bankwerken en werkte als leerling- en gezel smid. Gelijktijdig volgde hij tekenlessen en later masterclasses koper-drijven bij de Tsjechische Meester Prof. Alfred Habermann en organische smeedkunst in Venetië. In 2002 werd hij toegelaten tot de Franse opleiding Meestersmid bij Les Compagnons du Devoir. Dit is de laatste fase van de opleiding tot sier- en kunstsmid in Frankrijk. In 2003 behaalde hij zijn “Brevet de Maîtrise de Forgeron des Artes Française”.

Sven de Lang maakt kunst-ambachtelijke smeedwerk. Zowel traditioneel als hedendaags. Voor binnen en buiten. Hij restaureert, herstelt en vernieuwd alle soorten smeedwerk op historisch verantwoorde wijze. Hij is als enige smid toegelaten tot de Nederlandse afdeling van de International Art Restorers Association (ARA). Dat is waarschijnlijk het sterkste kenmerk van Sven de Lang. Hij beheerst zijn vak in de volle breedte en voelt er niets voor zich in een bepaalde richting te specialiseren. Een spectaculair hekwerk, inclusief verguld drijfwerk of een eenvoudig ‘geheng’ voor een gerestaureerde boerenschuur, een bronzen gesmede dahlia als ornament op een graf of modern smeedwerk in de gevel van een HEMA filiaal en het prachtige smeedwerk voor Mysosotis waar talloze hand gesmede vergeet-me-nietjes in zijn verwerkt. Hij maakt het allemaal met passie en aandacht. Opening van Mysosotis a.s. vrijdag 2 september door Prinses Margriet. Tijdens open monumentendag, de week erna op 10 september kunt u Sven aan het werk zien in de Smederij, Voorstraat 16 en bovendien een prachtige presentatie van zijn werk bekijken in ’t Huys der kunsten, Voorstraat 20.

In ’t Huys der Kunsten, Voorstraat 20, is het werk tot en met 6 november te zien. Tijdens de monumentendag op 10 september wordt er om 16.00u een feestelijke boekpresentatie gehouden. Stichting Werk in Uitvoering, 15 jaar gevestigd in ’t Huys der Kunsten, viert dan haar 30 jarige bestaan, het 25 jarige bestaan van de Vrienden van de Stichting.