Afbeelding
Obbe J. Deelstra

Bruine Schippers in 't Huys

· leestijd 2 minuten Cultuur

12 december 2016

Bruine schippers in ’t Huys der Kunsten

Vooruitkijkend naar de Hanzedagen van 15 t/m 18 juni kan de borst alvast nat gemaakt worden met een bezoek aan ’t Huys der Kunsten aan de Voorstraat 20 in Kampen. Hier wordt tot 11 februari de serie foto’s Ships & Sails van Obbe J. Deelstra geëxposeerd. De foto’s geven een sfeervol beeld van oude schepen, die dankzij de inspanning van vele liefhebbers nog steeds varen.

Ships & Sails

In de jaren negentig is het druk aan de IJssel. Een grote chartervloot van klippers en tjalken zakt elke maandagochtend met vrachten Duitse schoolkinderen de rivier af om ze vrijdag weer veilig af te leveren. Op het terrein van de voormalige gasfabriek zijn de bezig met de bouw van de Kamper Kogge. Ook de botter KP32 en vele punters keren terug op de rivier. Deze activiteiten zijn het onderwerp van fotograaf Obbe Deelstra. Zelf een liefhebber van het waterlandschap en oude schepen fotografeert hij in zwart-wit op midden formaat zeilende visserij- en vrachtschepen rond het IJsselmeer. Hoewel verder in de tijd, zijn de getoonde schepen nog steeds zoals ze waren.

De antieke schepen roepen nostalgie op, evenals de kleur van de zwart wit foto’s. Eigenlijk zijn sommige foto’s bruin wit of sepia. Deze verkleuring geeft de indruk dat het een oude foto is. Niets is minder waar. De foto’s zijn op een speciale manier bewerkt door de fotograaf zelf. Na de foto’s afgedrukt te hebben, worden ze ondergedompeld in een bad met speciaal bleekwater. De lichte tinten van de foto worden hierdoor het eerst aangetast en de donkerste het laatst. Als de foto naar wens verbleekt is, wordt deze afgespoeld. Vervolgens wordt de foto in een bad met een oplossing van bruine kleurstof gedaan. Deze hecht zich op de plekken waar de tinten vervaagd zijn. Er kan ook nog in tint gevarieerd worden door het gebruik van verschillend fotopapier. Obbe heeft voor de Ships & Sails zijdeglans foto papier gebruikt. Het bruin maken van de foto’s past bij de bruine boten en de door schippers om redenen van duurzaamheid bruingemaakte getaande zeilen.

Obbe Deelstra, bestuurslid van stichting Werk in Uitvoering, schonk deze foto’s aan ’t Huys der Kunsten dat onlangs het 30 jarig bestaan vierde. Ze maken nu deel uit van de collectie van het museum dat aan de Voorstraat gevestigd is in het pand met de oudste stenen muren in Kampen.

Eén van zaken, via de Hanze route, rijk geworden Patriciër bouwde reeds in de 13e eeuw met stenen, om zijn goederen tegen de regelmatig woedende stadsbranden te kunnen beschermen in een tijd dat de meeste huizen nog van hout waren.

De expositie is tijdens kantooruren en op afspraak, gratis toegankelijk en duurt nog tot en met 11 Februari 2017.

’t Huys der Kunsten
Voorstraat 20
8261 HS Kampen
06 1919 5166
info@huysderkunsten.nl www.huysderkunsten.nl

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Zalk geef zich niet zomaar gewonnen in Lemele Sport 22 apr, 22:15
Afbeelding
Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto's) 3 foto's instagram 22 apr, 13:21