Het kloostercomplex Koningshof.
Het kloostercomplex Koningshof. Foto: Vereniging Erfgoedhuis Veldhoven

De scholen op Koningshof

· leestijd 2 minuten Historie

Veldhoven bestaat dit jaar 100 jaar. Een mijlpaal om bij stil te staan. Dat vindt ook Vereniging Erfgoedhuis Veldhoven. In een nog te verschijnen boek worden verschillende facetten van het rijke verleden van de gemeente uitvoerig onder de loep genomen. Lees nu in het Veldhovens Weekblad deel 10 van de inmiddels zeer populaire rubriek ‘Veldhoven 100’. 

VELDHOVEN - De congregatie van de zusters van het Allerheiligste Hart van Jezus, kortweg zusters van het Heilig Hart, hebben in Moerdijk een klooster met meisjesinternaat. In 1943 starten zij daarbij een MMS (Middelbare Meisjesschool). Nadat in 1944 de gebouwen door brand verwoest worden krijgen de school en het internaat tijdelijk onderdak in Bergen op Zoom. Van daaruit wordt gezocht naar een definitieve vestiging en die is gevonden in Veldhoven, aan de Westervelden. Hier wordt in het begin van de jaren vijftig een complex gebouwd, Koningshof genaamd, dat bestaat uit een klooster met internaat en 3 scholen: 1. De Middelbare Meisjesschool, Maria Mediatrix; 2. De meisjes-ULO, Koningshof; 3. De Huishoudschool, Regina Pacis.

Van zusters naar leken

In 1953 beginnen de scholen met de lessen. De gelijkheid in benaming van terrein, klooster en vooral ULO heeft voor nogal wat verwarring gezorgd. Voor de mensen in Veldhoven zit je op Koningshof, welke school wordt daarbij niet genoemd. De leerlingenpopulatie bestaat uit internen (meisjes uit katholieke gezinnen uit het zuiden van Nederland) en externen (meisjes uit Veldhoven en omstreken). Het aantal leerlingen groeit snel en de gebouwen moesten telkens worden uitgebreid, meestal met noodlokalen. In de vijftiger jaren verblijven nog 150 zusters in het klooster en wordt het onderwijs ook door hen verzorgd. Aangezien de zusters ouder worden en de aanwas van novicen stokt moet het onderwijs langzamerhand steeds meer overgelaten worden aan leken. In 1979 verlaten de laatste zusters Koningshof en komt een einde aan een tijdperk. Het klooster wordt verkocht. De huishoudschool (LHNO) wordt uiteindelijk ondergebracht bij de scholengemeenschap Veldhof. De MMS wordt in 1968 door de zusters overgedragen aan Ons Middelbaar Onderwijs (OMO). De MULO Koningshof komt in handen van de Deken van de Ven-stichting.

Van LBO tot atheneum

1968 is een belangrijk jaar in onderwijsland: de Mammoetwet wordd van kracht. Daardoor wordt de MULO Koningshof voortaan MAVO Koningshof, tot 1984 nog alleen voor meisjes. De MMS wordt HAVO, start ook als meisjesschool, maar in 1971 komen de eerste jongens het meisjesbolwerk binnen. Hierbij verandert de naam in Anton van Duinkerkencollege en is het onderwijsaanbod uitgebreid met een Atheneumafdeling. Nu hoeven Veldhovense leerlingen voor HAVO/Atheneumonderwijs niet meer naar Eindhoven of Eersel te fietsen en is Veldhoven voorzien van het hele scala aan voortgezet onderwijs, van LBO tot Atheneum.

Sondervick College

In de negentiger jaren groeit vanuit de regering de drang sterker om brede scholengemeenschappen te maken. Het gevolg daarvan is dat er in 1994 in Veldhoven een brede school gevormd wordt onder het bestuur van Ons Middelbaar Onderwijs. In deze school, die de naam SondervickCollege krijgt, worden alle scholen voor voortgezet onderwijs in Veldhoven verenigd. Voorlopig blijven alle deelnemende scholen nog op hun oude locatie. Pas in 2007 worden de scholen verenigd op de Kempen Campus.
Alle oude schoolgebouwen zijn gesloopt. Daardoor is er van deze geschiedenis niets meer terug te vinden op het terrein Koningshof.

Vereniging Erfgoedhuis Veldhoven

Alle oude
school-
gebouwen
zijn gesloopt

Het Anton van Duinkerkencollege..
Afbeelding