High Tech op het Akkereind

· leestijd 2 minuten Historie

Veldhoven bestaat dit jaar 100 jaar. Een mijlpaal om bij stil te staan. Dat vindt ook Vereniging Erfgoedhuis Veldhoven. In een nog te verschijnen boek worden verschillende facetten van het rijke verleden van de gemeente uitvoerig onder de loep genomen. Lees nu in het Veldhovens Weekblad deel 8 van de populaire rubriek ‘Veldhoven 100’. 

VELDHOVEN - Met ASML en Simac neemt Veldhoven een belangrijke plaats in binnen de Brainport-regio, een belangrijke motor van de Nederlandse economie. De basis daarvan is gelegd in de jaren 80. Veldhoven staat dan op een keerpunt in zijn geschiedenis; de boeren zijn uitgeweken naar het buitengebied en de oude industrie uit de 19 e eeuw van linnen, sigaren, schoenen en stenen is teloorgegaan. Meer dan de helft van de beroepsbevolking pendelt dagelijks naar Eindhoven. Het is de hoogste tijd voorvernieuwing.

Jong en dynamisch

In de jaren 80 wordt Velhoven bestuurd door een dynamisch B&W-college met jonge dertigers zoals Toine Gresel, Driek van de Vondervoort en Johan Stevens. Toine Gresel is lid van de Round Table 166 Veldhoven waar ook architect Rob van Aken en makelaar Jack van Boxtel deel van uitmaken. Als ze na een vergadering van de Table op stap zijn, weten Rob en Jack hem te vertellen dat ze namens een jointventure - die later de naam ASML krijgt - op zoek zijn naar een toplocatie net buiten Eindhoven omdat de jonge onderneming per se niet aan Philips wil worden gelinkt, maar wel gebruik wil maken van het arbeidspotentieel in de regio. De joint venture is weliswaar ontstaan uit een Philipstak die in1973 een technisch succesvolle chipmachine heeft ontworpen, maar Philips is er niet in geslaagd om daar een commercieel succes aan vast te koppelen. Oubolligheid moet volgens het nieuwe bedrijfje plaatsmaken voor een op de toekomst gerichte aanpak.

Een zichtlocatie

Het Veldhovense B&W ziet direct kansen en stelt de locatie voor nabij de plek waar toen al het St. Josephziekenhuis gepland is. “Nee, nee, het gaat om een uitzonderlijk bedrijf. Het moet een‘zichtlocatie’ aan de A2 zijn”, is de reactie van het jonge bedrijf. 
Gresel: “Dat was voor mij toentertijd een nieuw begrip. Ze wezen me de locatie op het Akkereind bij de Oranjewijk aan.”
De bedoelde locatie is - ondanks protesten van de buurtbewoners - in samenspraak met Eindhoven aangewezen voor het plaatsen van woonwagens. Wat nu? Dan schiet Rijkswaterschap B&W onbedoeld te hulp. In het kader van een verbreding van de A2 is bewoning op de locatie waar het woonwagenkamp is gepland, niet toegestaan.
Gresel: “Ik ben naar de bewoners van de Oranjewijk gestapt met de vraag of ze wilden instemmen met de vestiging van een mooi kantoorgebouw. Daar kreeg ik de handen voor op elkaar.”

High Tech in het weiland

Dankzij slagvaardig beleid weet de gemeente Veldhoven ook de financiële basis voor het project in goed banen te leiden. Rob van Aken kan vervolgens aan de slag om zijn futuristische creatie te verwezenlijken: het bekende witte gebouw. 
In die tijd is Mac van Schagen druk in de weer om zijn jonge Simac uit te breiden. Of de locatie op het Akkereind iets voor hem is? Van Schagen vindt het een prachtoplossing: dichtbij de Emmastraat waar hij op zijn slaapkamer met zijn bedrijfje is begonnen.
Veldhoven zou mee gaan in de vaart der volkeren: een High Tech Park in het weiland.

www.erfgoedhuisveldhoven.nl.

Vereniging Erfgoedhuis Veldhoven

‘Daar
kreeg ik
de handen
voor op elkaar’