Maarten t Hart en Janny vd Heijden testen de haring
Maarten t Hart en Janny vd Heijden testen de haring Bob Goulooze

OPEN NATIONALE HARING SMAAKTEST

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

PERSBERICHT                       27 Mei 2021

Prominenten kiezen lekkerste haring van Nederland.

Nationale haringsmaaktest in Oegstgeest

De ‘Open’ Nationale Haringsmaaktest vindt plaats op dinsdag 6 juli in restaurant Villa Beukenhof te Oegstgeest. De afgelopen zes jaar was een regionale haringsmaaktest zeer succesvol. Vishandelaren uit andere delen van Nederland bleken ook geïnteresseerd in het concept, waarbij prominente landgenoten haringen blind en onder notarieel toezicht proeven en beoordelen. Daarom staat de nationale haring smaaktest open voor iedere vishandelaar*. De winnaar mag zich de beste haringhandel van Nederland noemen.

Aanpak

De notaris serveert de haring van de deelnemers onder nummer en onder gelijke omstandigheden. Alle juryleden, de ‘Prominente Proevers’, beoordelen de haring op smaak, vetgehalte, graten enzovoort. Zij geven per haring punten. Aan het eind van de proeverij telt de notaris de punten op. De haring met de meeste punten wint. Hierna maakt de notaris bekend, welk bedrijf achter de winnende haring zit. De organisatie maakt ook de nummers 2 en 3 bekend. De overigen krijgen een bewijs van deelname. Deelnemers krijgen bovendien een podium op de website en de haring-Facebookpagina die het gehele jaar door publiek trekt.

Prominente Proevers

Eerdere Prominente Proevers waren onder meer bioloog/auteur Maarten ‘t Hart, culinista Janny van der Heijden, voorzitter visbranchevereniging VNV Peter van de Laar, de Japanse ambassadeur Hiroshi Inomata, activiste Janice Deul, de burgemeesters van Leiden, Katwijk en Oegstgeest, schrijver presentator Thomas Rueb, politiek commentator  Arend Jan Boekestijn e.v.a. personen van naam en faam.

Deelnemers kunnen zich voor de Nationale Haringsmaaktest aanmelden door een mail te sturen naar haring@departij.nl  Zij ontvangen dan praktische informatie over deelname, reglement en kosten.

*het aantal deelnemers is dit jaar gemaximeerd op 20. Haringleveranciers zullen in volgorde van aanmelding kunnen deelnemen.

————————————————————————————————

Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17