BLUE MONDAY: Meer dan 75% van de jongeren zegt dat hun mentale gezondheid door corona is verslechterd

Ingezonden Ingezonden

Gemeenten kunnen meer doen om jongeren perspectief te bieden op weg naar mentaal gezond. Dat betoogt Iris Scholten van CDJA IJsseldelta.

Het is vandaag Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. De feestdagen zijn voorbij, goede voornemens zijn lastig en de winter duurt oneindig lang door de korte dagen en lange nachten. De mentale gezondheid staat, mede door corona, op een laag pitje: je zit niet lekker in je vel, je hebt stress, je geniet weinig van het leven en veranderingen & tegenslagen zijn lastig.

De mentale gezondheid onder jongeren gaat al jaren achteruit door onder andere prestatiedruk, volgens onderzoek van het RIVM in 2019. Maar door de coronapandemie daalt het dieper dan verwacht. Jongeren geven hun mentale gezondheid een laag cijfer, zo blijkt uit het onderzoek ‘Maandagen zijn voor een nieuw begin’ dat Iris Scholten heeft geschreven: “Jongeren geven hun mentale gezondheid gemiddeld een mager zesje, terwijl Nederlandse jongeren volgens internationaal onderzoek de gelukkigste jongeren van Europa zouden zijn. Hier klopt dus iets niet. Voornamelijk prestatiedruk, spanningen en zorgen in de omgeving van jongeren en de verwachtingen van mensen om hen heen zijn de meest invloedrijke factoren voor hun mentale gezondheid. Corona heeft ook een grote impact op de mentale gezondheid van jongeren, meer dan 75% van de jongeren geeft aan dat hun mentale gezondheid is verslechterd door de coronapandemie en de gevolgen daarvan.”

De gemeente zou dus meer perspectief kunnen bieden aan jongeren. Door middel van meer informatievoorzieningen, campagne om het taboe te doorbreken, voorlichtingen met presentaties en een plaatselijk hulpnummer voor mentale gezondheidsproblemen zou de gemeente meer zichtbaar en bekend kunnen worden op dit onderwerp. Verder zouden directe acties als meer activiteiten voor 16 jaar en ouder helpen om het onderhouden van sociale contacten te stimuleren. Alleen samen gaan we op weg naar een mentaal gezonde toekomst en laat deze maandag dan het nieuwe begin zijn!