Afbeelding
Pixabay

ELK JAAR OPNIEUW

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

KAMPEN – Het zal je maar gebeuren: je hebt een progressieve spierziekte, zit in een rolstoel en dan mag je elk jaar opnieuw aantonen dat je niet zonder die rolstoel kunt. Dat overkomt Naomi. Elk jaar weer. In de laatste uitzending van Kassa van BNNVARA deed zij haar verhaal. Hart voor Kampen wilde weten hoe onze gemeente daarmee omgaat. Piet Bergstra ging daarom te rade bij de gemeente.

In de laatste uitzending van Kassa ging het over Naomi, een vrouw met een progressieve spierziekte. Ze zit in een rolstoel en krijgt hulp via het pgb, een persoonsgebonden budget. Verder heeft zij een goede baan, woont zelfstandig en is ambitieus. Het pgb krijgt ze via drie organisaties die haar stuk voor stuk ieder jaar – of iedere twee jaar – het hemd van het lijf vragen.

Zij woont al 31 jaar in dezelfde gemeente, heeft altijd dezelfde zorgverzekeraar gehad, maar tóch moet ze telkens opnieuw duidelijk maken dat ze nog steeds in een rolstoel zit. Onvoorstelbaar. Dus vroeg Hart voor Kampen de gemeente hoe zij daarmee omgaan.

Gemeente Kampen: “Binnen de Toegang van het sociaal domein in Kampen werken we met maatwerk. Dat betekent dat we ook kijken naar de duur van de indicaties die we afgeven. Dit verschilt per aanvraag. In dit voorbeeld houden wij ook rekening met het feit dat een ziekte progressief is”. Iemand hoeft dit niet steeds opnieuw aan te tonen. Wanneer het wenselijk is geeft de gemeente een langdurige indicatie af.

De gemeente vervolgt: “In de aflevering van Kassa wordt ook gesproken over de verschillende wetten. Bijvoorbeeld de WMO en de Zvw. Omdat deze wetten door verschillende partijen worden uitgevoerd, ontkom je er als inwoner niet aan dat je op twee plekken je verhaal moet doen. Gegevensdeling onderling, in dit geval tussen de gemeente en zorgverzekeraar/zorgkantoor is gezien de privacywetgeving niet mogelijk”. Piet Bergstra: “Wij zijn blij dat betrokkenen dit niet elke keer opnieuw behoeven aan te tonen”.

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 17 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 19 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17