Afbeelding

Conferentie over Hongaars-Nederlandse gereformeerde relaties

· leestijd 1 minuut Kerk

KAMPEN - De Theologische Universiteit Kampen en de Ambassade van Hongarije houden donderdagmiddag 22 juni de conferentie 'Een gedeeld erfgoed: Hongaars-Nederlandse gereformeerde relaties door de eeuwen heen. Stilstaan bij 500 jaar Reformatie'. Vanaf 13.30 uur komen op de universiteit in Kampen zes high-level sprekers aan bod die in zullen gaan op de religieuze en kerkelijke relaties tussen Hongaarse en Nederlandse protestanten.

De bijzondere religieuze band tussen de twee landen wordt al eeuwenlang gekoesterd. Protestanten ondersteunden elkaar internationaal en streefden naar vrijheid van religie. Zo bevrijdde Michiel de Ruyter in 1676 zesentwintig Hongaarse priesters. Sinds de 17e eeuw studeerden veel Hongaren theologie in Nederland en werden daarbij geïnspireerd door Nederlandse theologen zoals Johannes Coccejus en Abraham Kuyper. Na de Eerste Wereldoorlog en in 1956 werd een groot aantal Hongaarse kinderen en gezinnen in Nederland als vluchtelingen opgevangen en tot vandaag hebben veel Hongaarse en Nederlandse gereformeerde gemeenten een zusterrelatie.

Nadat de sprekers, waaronder de Hongaarse Staatssecretaris van Cultuur Péter Hoppál, hoogleraar geschiedenis van het neo-calvinisme dr. George Harinck, bisschop van de Hongaarse Gereformeerde Kerk prof. dr. Károly Fekete en directeur van het Schuman Centre for European Studies Jeff Fountain aan het woord zijn geweest, volgt er een plenair debat. De discussie zal gaan over hoe Hongarije en Nederland, geïnspireerd door hun protestantse erfgoed, kunnen bijdragen aan het Europa van de 21e eeuw, met zijn uitdagingen op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en een op normen en waarden gebaseerde Europese samenleving.

Registratie voor het evenement kan door een email te sturen naar event.hga@mfa.gov.hu onder vermelding van het aantal deelnemers en hun namen. Deelname is gratis.