Bernetiidportret
Bernetiidportret Foto: Jan Moes

Nieuwe expositie in de Stadsgehoorzaal

Nieuws Ingezonden

Met ingang van 5 januari is in de Stadsgehoorzaal in Kampen een nieuwe expositie te bezichtigen. Jan Moes (1952), geboren en getogen in Friesland en sinds 1991 woonachtige in Kampen, toont er een grote reeks boeiende foto’s. De fotograaf wil iets van zichzelf laten zien, hoe hij de wereld om zich heen ziet en ervaart.  Het maken van een foto gaat voor hem verder dan een registratie van tijd en ruimte. De foto is niet alleen een boodschapper van informatie, maar suggereert een verhaal, een gevoel.

Jan Moes kiest voor onderwerpen die dicht bij hem staan en waarmee hij een persoonlijke betrokkenheid voelt. Hij zoekt daarbij naar eenvoudige en krachtige beelden. De gehanteerde beeldtaal is een van rauwe onbevangenheid. De fotograaf is niet op zoek naar een esthetisch beeld.  

Moes fotografeert voornamelijk in zwart-wit, kleur leidt volgens hem af. Zwart-wit geeft de essentie weer van wat hij wil vastleggen en past goed bij wat er in zijn hoofd afspeelt.

De tentoongestelde foto’s zijn een selectie uit zijn (seriematig) werkt tot nu toe, aangevuld met nieuw werk.

Twee van zijn series (Bernetiid en Lytse Jonge) hebben het predicaat Bondsmeesterklasse van de Koninklijke Fotobond ontvangen.

Jan Moes exposeert met grote regelmaat en zijn werk is gepubliceerd in Nederlandse en buitenlandse fotobladen.

De tentoonstelling in de Stadsgehoorzaal is te bezichtigen tijdens kassa-uren: maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.30 uur en een uur voor aanvang van een voorstelling.

De expositie duurt tot en met 7 maart 2023.