Start 2Bruggenloop op de IJsselkade
Start 2Bruggenloop op de IJsselkade Foto: organisatie 2Bruggenloop

Kampen maakt zich op voor het grootste sportevenement ooit in de binnenstad

· leestijd 1 minuut Nieuws Ingezonden

Aanstaande zaterdag staat de 4e editie van de Ned Air 2Bruggenloop op de kalender. Met 1600 lopers en 40 teams bij de businessrun is de vierde editie een maand voor het hardloopevenement volledig uitverkocht. 

Met deze aantallen zet de organisatie het grootste hardloopevenement neer dat ooit in Kampen gehouden is. Jens Tybout zegt trots te zijn op het grote deelnemers dat aan de start staat. “Lopers uit alle provincies en zelf het buitenland zullen zaterdag 25 maart aanwezig zijn. Daarbij zijn we als organisatie verheugd op de vele wedstrijdlopers.” De organisatie mikt op 33 minuten bij de 10 kilometer. Dat schept ook gelijk ambitie legt Jeroen van Veen uit. Nu we een volledig autovrij en snel parcours hebben wil de organisatie het Nederlands Kampioenschap 10 kilometer en Halve Marathon naar Kampen halen. Daarvoor moet het deelnemers veld minimaal verdubbelen. 

De eerste stappen daartoe worden deze editie al gezet. Zo worden meer ondernemers in de binnenstad betrokken bij het evenement dat start en finish in het centrum van Kampen. Ook zijn dit jaar alle parcours door de Atletiekunie officieel gecertificeerd.

Tybout vervolgt hoe gaaf zou het zijn om (olympische) top atleten zoals bijvoorbeeld Khalid Choukoud, Susan Krumins, Nienke Brinkman of Abdi Nageeye in Kampen te zien lopen. Dit is tevens een enorme promotie voor Hanzestad Kampen. Nederlands Kampioenschappen zijn altijd live te zien bij de NOS.

Live muziek in de binnenstad

De organisatie heeft ingezet op een gezellige en feestelijke binnenstad. Er zijn de gehele dag meerdere dweil orkesten en DJ’s in de binnenstad. Het Koeplein wordt omgedoopt tot een heus ‘feestplein’. Lopers komen hier namelijk 2 keer langs. Net voordat ze de stadsbrug opdraaien en op de terugweg als lopers onder de Nieuwe Toren door komen en de Oudestraat weer ingaan. Ook draaien worden deelnemers op de Molenbrug getrakteerd op diverse DJ’s. Van Veen “Met gratis live muziek in de binnenstad en langs het pacours zetten we in op veel toeschouwers langs de kant en hopen we de sfeer van de ironische Coolsingel in Rotterdam te evenaren”.

Lopers door imposante Bovenkerk

Nieuw dit jaar is de 5 kilometer cityrun. Een laagdrempelige loop voor jong en oud met fun elementen en Kamper iconen aldus Jeroen van Veen. Zo gaan de deelnemers langs alle Kamper Iconen; Het Stedelijk Museum, Koornmarktspoort, Nieuwe Toren en het parcours gaat door de imposante Bovenkerk. Speciaal voor de Ned Air 2Bruggenloop zullen er gedurende wedstrijd kerkorgel-organisten indrukwekkende muziek laten horen in de Bovenkerk. 

Het startschot voor de Halve marathon klinkt om 14:30 uur op het Van Heutszplein. Gevolgd door de 10 kilometer om 14:45 uur. Tot slot start de 5 kilometer om 15:00 uur.

Eerste editie 2Bruggenloop
2bruggenloop in de Oudestraat