Afbeelding

Kamper bedrijfsleven ontvangt bijna 12 miljoen om coronaklappen bij personeel op te vangen

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie

KAMPEN - Kamper bedrijven hebben in totaal 11.734.635 miljoen euro gekregen om de eerste klappen van de coronacrisis op te vangen. Dat blijkt uit gegevens die het UWV onlangs op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vrijgegeven. Het gaat om gelden uit de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) in de eerste drie maanden na de lockdown. Een overzicht is te vinden op www.now-inzichtelijk.nl.

Op deze site blijkt dat in totaal 271 Kamper bedrijven een toekenning hebben gekregen. De top drie was goed voor ruim een derde van de bijna twaalf miljoen die werd uitgekeerd om de lonen van medewerkers te kunnen doorbetalen. De andere 268 bedrijven ontvingen gemiddeld 28.351 euro om de loonkosten van hun medewerkers te kunnen doorbetalen.

Grote werkgevers

De lockdown én de maatregelen rondom corona, kwamen vooral bij drie grote werkgevers in onze gemeente hard aan. Zij kregen op verzoek flinke bedragen toebedeeld. Ruim 2.604.366 euro ging naar Broshuis Kampen, dat na de gemeente een van de grootste werkgever van Kampen is. Het bedrijf met bijna 500 werknemers, moest de productie volledig stilleggen. De tweede grote NOW-ontvanger is Sluis Cigar Machinery die 1.081.239 euro gecompenseerd kreeg. Daarna lopen de bedragen terug met Recruitment Backoffice Services (onderdeel van de BJG Groep) op de derde plaats met een bedrag van 450.978 euro.

Noodmaatregel

De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) werd ingesteld voor werkgevers die plotsklaps te maken kregen met meer dan twintig procent omzetverlies. Zij kunnen via deze regeling (een groot deel) van de loonkosten (gesubsidieerd) doorbetalen, zodat bedrijven niet aan de gevolgen van de ontstane crisis ten onder gaan.

De eerste aanvraagperiode sloot op 6 juni. Een maand later is de tweede ronde van start gegaan. Tot en met 31 augustus konden werkgevers opnieuw een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. Deze nieuwe aanvraag zit niet in bovenstaande cijfers verwerkt. Omdat de subsidie wordt betaald van publiek geld, is door het ministerie besloten om het UWV te vragen de cijfers openbaar te maken.

Overigens zijn de toegekende bedragen geen gift. Achteraf zal worden gecheckt of een bedrijf al dan niet terecht een beroep op de regeling heeft gedaan. De kans bestaat dus dat de 271 bedrijven die nu een bedrag vanuit de NOW-regeling hebben kregen, dit uiteindelijk weer (deels) moeten terugbetalen. Ondanks herhaalde verzoeken wilden twee van de drie bovengenoemde bedrijven geen commentaar geven op het ontvangen van deze fondsen. Bart-Jan Gardebroek van de BJG Groep nam wel contact op en deed zijn verhaal (elders in deze uitgave). Daarnaast spraken we nog met een andere (kleine) onderneming die aanspraak maakte op de NOW-regeling (zie ook elders in deze uitgave).

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 14 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 16 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41