FOTO: Eén van de bedrijfshallen is heringericht voor de productie van plexiglas.
FOTO: Eén van de bedrijfshallen is heringericht voor de productie van plexiglas. Ruben van Dijk.

Expoteam speelt succesvol in op coronacrisis met PlexiDirect

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

KAMPEN – Voor veel ondernemingen kwamen de bedrijfsactiviteiten abrupt tot stilstand toen de coronacrisis uitbrak. Creativiteit bij ondernemers zorgde vervolgens voor alternatieve diensten en producten. Dat gold ook voor Expoteam. Voor de nieuwe bedrijfsactiviteit werd zelfs een nieuwe onderneming opgericht: PlexiDirect, gespecialiseerd in preventieschermen van plexiglas.

Met het afkondigen van maatregelen om het COVID19-virus in te dammen, vervielen vanaf eind maart alle beurzen en congressen. Standbouw is de kernactiviteit van de bescheiden doch internationaal opererende onderneming Expoteam, gevestigd op het industrieterrein Rijksweg 50. Even zaten de beursstandbouwers met de handen in het haar tot ze de oplossing van tijdelijke huisjes bedachten voor coronaverantwoord bezoek aan ouden van dagen in verzorgingstehuizen. Het volgende idee werd een nog groter succes: plexiglasschermen om elkaar toch recht in de ogen te kunnen kijken op kantoor of waar dan ook binnenskamers.

PlexiDirect

In aanvang werd gedacht aan tijdelijke oplossingen met plexiglas in lijn met de tijdelijke bouw van expostands, de dagelijkse kost voor het bedrijf. Een zagerij verderop kon het plexiglas snijden. Voor IC-afdelingen van ziekenhuizen kwam het product niet van de grond maar voor andere klanten en toepassingen des te meer. Toen raakte het plexiglas op maar eigenaar Adriaan Visser vond een leverancier. Daarop werd de inpandige onderneming PlexiDirect opgericht en in mei ging de website live, die meteen ook in het Engels en Duits werd gelanceerd.

Na de eerste golf zijn Adriaan Visser en salesmanager Peter Floor breder gaan kijken en ontwikkelden ook details als eigen voetjes voor de plexiglasschermen. Bij de tweede golf stonden ze klaar met een productlijn en in oktober explodeerde de markt. Inmiddels kunnen er plexiglasschermen in alle soorten en maten worden besteld.

Productontwikkeling

Expoteam kent een vast team van vijftien medewerkers en daarnaast een schil van flexwerkers. Het lukte de onderneming om alle werknemers aan het werk te houden. Soms bieden ze zelfs werk aan medewerkers die bij andere Kamper bedrijven, bijvoorbeeld in de horeca, naar huis zijn gestuurd. Zo zijn bijvoorbeeld werknemers van de Stadsherberg ’opgevangen’.

Voor het snijden van het plexiglas heeft de onderneming inmiddels haar eigen apparatuur en expertise in huis gehaald. Drie snijmachines zorgen voor plexiglasschermen volgens de gewenste modificaties. Twee van de drie (in elkaar overlopende) bedrijfshallen zijn opnieuw ingericht en toegespitst op de nieuwe bedrijfsactiviteit.
De ontwikkelingen gaan door en momenteel zijn de voorbereidingen in volle gang voor de landelijke verkiezingen over een paar maanden. Marketingmanager Thijs van der Veen hoopt alle stemlokalen te voorzien van de schermen van PlexiDirect.
Hij wijst wel op een belangrijk voorbehoud, zoals dat ook geldt voor mondkapjes: de schermen doen niets af aan de coronarestrictie van anderhalve meter afstand.

(door Maarten van Gemert)

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 10 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 22 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57