Afbeelding
HermanIJssel

Column Ondernemen in Kampen: Logistiek houdt de economie in beweging

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

Bij mijn vader stroomt de diesel door zijn aderen. Ook na zijn pensioen is hij nog altijd vrachtwagenchauffeur in hart en nieren. Hij genoot volop van de vrijheid om met “zijn” wagen onderweg te zijn. Iedere zomer was zijn linkerarm extra zongebruind omdat deze altijd uit het raam hing. Wat vond ik het als kind geweldig om met hem mee te rijden op zijn immense truck!

Transport & Logistiek is van groot belang voor de continuïteit van de Nederlandse economie en samenleving. Een succesvolle transportsector is belangrijk voor ons allemaal! Iedereen komt privé of zakelijk in aanraking met deze sector. Maar ook deze sector heeft te dealen met structurele uitdagingen als een oplopend personeelstekort; de noodzaak tot verduurzaming, het verhogen van de beladingsgraad en het aanpassen aan de snel veranderende klantvragen.

In een sector waar iedereen onder dezelfde CAO valt, dezelfde brandstof en nagenoeg dezelfde voertuigen gebruikt, zit het onderscheidend vermogen vooral in de manier waarop een bedrijf wordt georganiseerd. Management is, net als in andere bedrijven, dé onderscheidende factor. En innoveren is key! Met slimme ICT toepassingen is het mogelijk om realtime een transportbehoefte te koppelen aan beschikbare mobiliteit en handmatige processen te versimpelen en versnellen. Dit vraagt om logistieke kampioenen.

Lokale helden
Een mooi voorbeeld in onze stad is Wezenberg Transport B.V.. Met hun specialisme, modern en groot wagenpark, goed opgeleide medewerkers en een lean and green award voor hun inspanningen om de CO2 uitstoot te reduceren, een toonaangevend bedrijf. Lean & Green helpt logistieke bedrijven op weg naar duurzame oplossingen en efficiënte logistieke processen. Daarnaast levert een Lean & Green-certificering je ook nog eens een rentekorting op bij de Rabobank.

Duurzame kilometers

De verduurzaming van de logistieke sector zet zich onverminderd door. De elektrische bestelbussen zijn door de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s en fiscaal gunstige afhandeling voor bepaalde groepen inmiddels een goedkoper alternatief dan de vervuilende benzine en dieselbusjes. De elektrische bestelbus is in aanschaf aanzienlijk duurder maar maakt in het gebruik snel verloren terrein goed door lagere energiekosten per kilometer en lagere onderhoudskosten. Voor de kilometervreters is de actieradius nog beperkt maar voor de ondernemers die veel stadskilometers maken (bijv. thuisbezorgers, bouw- en installatiebedrijven) is elektrisch rijden vaak een prima oplossing. Loont elektrisch rijden ook voor jou? Doe de check op Raboelectric.nl.

Jenneke Palland
Accountmanager Rabobank IJsseldelta

NOOT REDACTIE:
Lean en Green heeft meer dan alleen een Award behaald. In 2020 behaalden zij zelfs hun Lean and Green star. Dat is nog een hogere prestatie dan genoemd in de column.

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 12 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 14 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41