Afbeelding
Aangeleverd

Column Ondernemen in Kampen: Zoek de verschillen

· leestijd 2 minuten Ondernemen in Kampen

Zoek de verschillen:

        •        Bouwjaar: 1984. Nee, 1954.
        •        Kop vol krullen: nee.
        •        Winnaar Maestro Kampen. Allebei deelnemer.
        •        Opleiding Geschiedenis, gevolgd door een Masteropleiding gericht op politieke en socialistische filosofie vanuit de christelijke traditie.  Of waren het nou toch de studies Staats- en Bestuursrecht en Algemene Sociale Wetenschappen?
        •        Hoofdrolspeler in promotiefilmpje voor Kampen Stadsgids app. Belangrijke bijrol in ‘Code Kampen’.
        •        Christendemocraat. Lijkt verdacht veel op Christenunie.
        •        Aanstaand ex-wethouder. En aanstaand oud-burgemeester.

Beste lezer, je hebt het allang door. Deze column gaat over Geert Meijering. Aftredend wethouder Economische Zaken. En over burgemeester Bort Koelewijn. Ook hij zwaait dit najaar af. En potverdikkie, wat zal ik ze gaan missen!

Als geen ander begrepen ze niet alleen het belang van goede citymarketing, maar vooral ook de randvoorwaarden om Kampen succesvol op de kaart te zetten:

        •        Consistent blijven in je boodschap. Dat schept duidelijkheid en vertrouwen. 
        •        Niet alleen roepen dat Kampen een hartelijke Hanzestad aan het water is, maar hier continue aan blijven bouwen.
        •        En zorgen voor een stabiele samenwerking. Met een degelijke organisatie en structurele financiering voor Kampen Partners.

Allebei hebben ze zich jarenlang ingezet voor een goed onderbouwd, maar ambitieus plan waarmee we de IJsselkogge kunnen exposeren in Kampen.  Meer dan dat: met hun hulp komt er nu een gedegen voorstel voor een heuse Hanze Experience waar alle Hanzesteden van kunnen profiteren. Inclusief een  uniek museum dat een kijk geeft in de Hanzegeschiedenis en van de avonturen die je op een koggereis beleefde. Bezoekers van het museum krijgen een interactieve multimedia rondleiding. En ze worden verleid om vervolgens de rest van Kampen te ontdekken. Dat is goed voor ons cultuurhistorisch erfgoed, voor onze economie en voor de werkgelegenheid. In oktober neemt de gemeenteraad hierover een besluit, dus net na het aftreden van Geert en van Bort. Ik gun het hen, maar vooral gun ik het alle inwoners van de gemeente Kampen, dat de raad deze ambities ondersteunt en hiervoor durft te kiezen. Dat zou een enorme stap voorwaarts voor Kampen zijn en een prachtige erfenis die de vertrekkende bestuurders ons nalaten.

Deze column is te kort om op te sommen wat Geert en Bort hebben betekend voor de politiek en samenleving van Kampen. Denk alleen al aan de manier waarop ze zich in hebben gezet voor vitalisering van de binnenstad en van de bedrijventerreinen. Aan de saamhorigheid en wederzijds begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen. En aan de relatie met onze omgeving. De samenwerking met andere Hanzesteden is versterkt en binnen de Regio Zwolle blaast Kampen ook haar partijtje mee. 

Maar voor het te serieus wordt moet ik vooral terugdenken aan een aantal momenten waarbij zowel Geert als Bort zich van hun vrolijkste kant lieten zien. 

Bijvoorbeeld bij de start van de Mobiele Felicitatie Eenheid, waarbij Geert Meijering spontaan op de vergadertafel klom om zijn werkkamer vol met slingers te hangen. “Omdat we jubilea en andere hoogtepunten van ondernemers moeten vieren!”

Maar ook de bijdrage van Bort Koelewijn aan de geslaagde 1 april stunts van de afgelopen jaren. Onlangs bracht hij nog deurbellen met ‘het geluid van Kampen’ rond bij inwoners van Kampen in het kader van “doe mij die deurbel” en daarvoor was hij nog juryvoorzitter bij de verkiezing van Miss Kampen 2018. Die werd overigens gewonnen door  Ester 7 uit Mastenbroek.

Mannen, we gaan jullie missen. We zullen jullie opvolgers met open armen ontvangen en ze hebben het geluk dat ze straks bestuurlijk op jullie schouders mogen gaan staan. Namens Kampen Partners: bedankt!

Deze column is geschreven door Roeland Tameling van Kampen Partners.