Deze column is geschreven door Roeland Tameling van Kampen Partners.
Deze column is geschreven door Roeland Tameling van Kampen Partners. Aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen: Geef groen licht voor Hanze Experience

· leestijd 2 minuten Ondernemen in Kampen

In oktober besluit de Gemeenteraad van Kampen over de plannen voor een beleefmuseum als onderdeel van de Hanze Experience. Een belangrijke keuze die verschillende onderwerpen en aandachtspunten raakt, zoals

•        Het conserveren van de IJsselkogge        
•        De impact op (binnen)stad en (vrijetijds)economie        
•        De verwachte risico’s, kosten en opbrengsten voor de gemeenschap

De stichting Kampen Partners is bijzonder enthousiast over de goede voornemens die in samenwerking met de beoogde exploitant zijn gemaakt en op papier zijn gezet. Die positieve indruk heeft met ons recente werkbezoek aan FloriWorld nog meer fundament gekregen. Natuurlijk zijn er nog veel vervolgstappen te zetten, maar volgens ons liggen we op koers voor een robuuste bijdrage aan de (vrijetijds)economie van Kampen en omgeving. Hoezo? Samengevat:

•        Ambitieuze, maar realistische plannen         
•        Grote positieve spin-off voor Kampen        
•        Veel aandacht voor gestelde randvoorwaarden

Haalbaar: Ambitieuze, maar realistische plannen Sinds de eerste haalbaarheidsonderzoeken is er veel vooruitgang geboekt. Het globale businessplan, de locatiestudies en de onderliggende verkenningen geven ons vertrouwen in de kansen om daadwerkelijk een succesvol beleefmuseum als hoofdattractie van de Hanze Experience te realiseren. Geen luchtkastelen bouwen, maar met gepaste ambitie een degelijk verhaal neerzetten. De Dutch Experience Group heeft hier inmiddels al de nodige ervaring mee en ziet met ons grote kansen voor Kampen. Om dat succes daadwerkelijk te boeken, is het essentieel, dat we betrokken partijen (beoogde exploitant, overheden en andere stakeholders) laten zien dat we er met zijn allen onze schouders onder willen zetten. Onder meer met de Gemeente Kampen als betrouwbare overheid en Kampen Partners als stevige buitenboordmotor. Wij zijn graag bereid ook de komende jaren ons beste beentje voor te zetten!


Impact: Grote positieve spin-off voor Kampen

•        Beleefmuseum trekt ook bezoekers voor binnenstad: Iedere lezer van De Brug weet dat we hard werken aan vitalisering van onze binnenstad. En jullie zien ongetwijfeld de synergiekansen die we met het beleefmuseum kunnen verzilveren.         

•        Kans voor vrijetijdseconomie: We hoeven je vast niet uit te leggen dat de economisch waarde van het beleefmuseum inclusief IJsselkogge voor de hele gemeente in potentie groot is. Zowel als inkomstenbron voor onze ondernemers in recreatie en toerisme als voor andere leveranciers.         

•        Werk voor iedereen: de directe, maar vooral de indirecte effecten op de werkgelegenheid zijn niet te onderschatten. Met name voor mensen die geen HBO- of academische opleiding hebben gevolgd, maar graag praktisch aan de slag willen.


Daarnaast wijzen we de gemeenteraad ook graag op andere verwachte maatschappelijke meerwaarde, zoals:        

•        Educatie & cultuur: Het versterken van onze culturele identiteit en trots op onze cultuurhistorie.        

•        Vestigingsfactoren & imago: Het vergroten van onze aantrekkelijkheid als gemeente om in te wonen, te werken en te leven.        

•        Samenwerking & ontwikkeling: Het verdiepen van de relatie tussen Kampen en andere Hanzesteden in Overijssel, Gelderland en elders. We profiteren optimaal van ons Hanze DNA én maken een slag van verleden naar heden.

Proces: Veel aandacht voor gestelde randvoorwaardenTijdens verschillende sessies met allerlei belanghebbenden zijn heel veel suggesties gedaan om de plannen nog verder te versterken. Van waardevolle ideeën over de relatie tussen wijkbewoners en het beleefmuseum tot suggesties voor toeristische arrangementen, van financiële aandachtspunten tot de eisen voor een vervoerstransferium zodat huidige en toekomstige bezoekers prettig en gemakkelijk naar Kampen en de Hanze Experience kunnen komen. Inmiddels is een groot deel van die suggesties al overgenomen door de beoogde exploitant en zijn er afspraken gemaakt om in een volgende fase dergelijke randvoorwaarden samen verder uit te werken. Daarmee geeft ook de manier waarop geluisterd wordt naar adviezen en opmerkingen uit de Kamper samenleving ons veel vertrouwen in de mogelijkheden voor een succesvol beleefmuseum in Kampen.

We hopen en vertrouwen er dan ook op, dat de gemeenteraad in alle wijsheid deze analyse onderschrijft. Sterker: we rekenen erop, dat ze met ons deze geweldige kans wil pakken. Met al het gezonde verstand dat in ons zit én de Hanzementaliteit die we al eeuwen samen koesteren.

Nick de Vries

Nick de Vries