Afbeelding
Eigen foto

Ik wil minder verspillen, maar ik heb nog meer te doen

· leestijd 2 minuten Ondernemen in Kampen

Guilty! Laat ik maar direct aftrappen met een bekentenis: Jaren geleden kocht ik een nieuwe frituurpan, omdat ik geen zin had om mijn oude pan schoon te schrobben. Inmiddels is deze vorm van verspilling voor mij ondenkbaar. Duurzaam leven vind ik belangrijk. Toch ben ik nog steeds een amateurtje. Het bewustzijn van de impact van mijn dagelijkse keuzes is er wel. De actie om het anders te doen steeds vaker. Toch is er nog veel te winnen. Bij mij, ons gezin, in heel Kampen, Nederland en de wereld.

Bizarre verspillingen

Zo verbaas ik mij de laatste tijd steeds vaker over de enorme hoeveelheid die wij mensen achteloos verspillen. Wist je bijvoorbeeld dat we in Nederland samen wekelijks 60 miljoen boterhammen weggooien? En dat de gemiddelde Nederlander jaarlijks zo’n 34 kilo voedsel weggooit? Om al het verspilde voedsel te produceren, is een land ter grootte van China nodig. Bizar toch?

Natuurlijk: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Maar WAAR begin je? Welke simpele veranderingen zorgen voor een groot effect?

Kleine veranderingen, grote impact

Check thuis je voorraad, voordat je nieuwe boodschappen haalt: wat moet eerst op? Maak een planning (bijvoorbeeld een weekmenu) en een bijbehorend boodschappenlijstje. Uit onderzoek blijkt dat het vrijmaken van een plank in je koelkast voor producten die snel bederven helpt. Door ze in het zicht te zetten, heb je beter overzicht. Wees ook creatief met restjes en las bijv. een wekelijkse kliekjesdag in. Zo verras je bovendien jouw gezin met nieuwe gerechten en variaties.

Taste before you waste: De Tenminste Houdbaar Tot-datum garandeert alleen de beste kwaliteit en zegt niets over of het nog goed is. Kijk, ruik en proef daarom om uit te vinden of iets nog goed is!

Eet of vries in vóór of op de houdbaarheidsdatum. Dat geldt ook voor brood. Ook het kopen van diepvriesgroenten en -fruit kan een uitkomst zijn. Je eten blijft in de vriezer langer goed en je pakt alleen wat je nodig hebt.

Minder producten verspillen

Gooi spullen die kapot gaan niet direct weg. Zelf hebben wij twee linkerhanden, maar wel een hele handige buurman. Spullen die wij al hadden afgeschreven, heeft hij weer tot leven gewekt. Heb jij niet zo’n handige buurman? Bezoek dan eens het maandelijkse Repair Cafe in Kampen.

Geef je spullen een vaste plaats. Zo hoef je ze niet nog een 2e of 3e keer te kopen, omdat je ze niet meer terug kan vinden. En koop bewuster kleding. Een kledingstuk wordt gemiddeld maar 7x gedragen. Zonde toch?

Ga bewuster om met data. Neem afscheid van apps en zeg digitale nieuwsbrieven die je toch niet gebruikt op. Mail vanaf vandaag bewust zónder bijlagen. Wist je dat een e-mail met 1 MB tijdens zijn totale levenscyclus voor dezelfde hoeveelheid CO2-uitstoot zorgt als een oude lamp die 25 minuten brandt?

Ga bewust om met water. Douche iets korter, zet de temperatuur van je was een tandje lager en draai alleen volle trommels. Wist je dat een liter warm water 70 keer meer energie kost dan een liter koud water?

Ga op speurtocht door je huis. Zet apparaten uit, trek stekkers eruit of bestel speciale bespaarstekkers. Voor onze achteloze pubers in huis (die altijd lampen onnodig laten branden) hebben wij een vervuiler-betaalt-regeling afgesproken. Inmiddels zijn er al heel wat Tikkies verstuurd en durf ik zelfs te spreken van een kleine gedragsverandering.

Samen leren

Ik wil minder verspillen en probeer in het dagelijks leven steeds vaker duurzamere keuzes te maken. Hier heb ik leuke gesprekken over met allerlei mensen in mijn omgeving. Het uitwisselen van ervaringen, zorgt voor praktische en duurzamere oplossingen die ik zelf niet had kunnen bedenken. Welke minder-verspillen-tip heb jij?

Jenneke Palland
Trotse moeder en inwoonster van Kampen
Zakelijk Accountmanager Rabobank IJsseldelta

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.