Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

ChatGPT, lekker makkelijk!

· leestijd 2 minuten Ondernemen in Kampen

Al sinds bijna dertien jaar ben ik, naast mijn reguliere werk als advocaat en coach, als parttime docent privaatrecht verbonden aan de HBO-rechtenopleiding van de Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle en maak ik deel uit van een team van ruim 35 docenten. En een paar maanden geleden was iedereen -en dat niet alleen in ons team- in rep en roer!

Waarom? Vanwege de vrij plotselinge opkomst van chatGPT. Het zei mij aanvankelijk nog niet direct zoveel, maar toen we er samen als Team over gingen overleggen en vergaderen, bleek en blijkt de impact van chatGPT ook en misschien wel juist voor in ieder geval ook onze rechtenopleiding enorm. 

Wat is chatGPT?

“chatGPT is een chatbot die is opgeleid met behulp van de Generative Pre-training Transformer (GPT) taalmodelarchitectuur. Het doel van chatGPT is om natuurlijke en menselijke conversaties te kunnen voeren door te reageren op gebruikersberichten op een realistische en logische manier”, zo lees ik op google zodra ik ernaar ga zoeken. 

En ook: “chatGPT is misschien wel de meest indrukwekkende AI (artificial Intelligence) van dit moment. Het is een slimme chatbot die in heel natuurlijke taal met je kan praten en allerlei complexe opdrachten met gemak uitvoert. Denk dan bijvoorbeeld aan het (her)schijven van een tekst, een uitleg over een bepaald onderwerp geven, het schrijven van brieven, zoals bijvoorbeeld ook sollicitatiebrieven, het maken van een goede samenvatting en nog zoveel meer. En dat alles hélémaal gratis.”

Alleen maar voordelen dus zou je wellicht (kunnen) denken.

Maar in onze hbo-rechtenopleiding wordt -om studenten op hun kennis en vaardigheden te kunnen beoordelen- al jaren en nog steeds veel gewerkt met schrijfopdrachten, zoals bijvoorbeeld over ethiek en recht, het opstellen van (eenvoudige) processtukken over uiteenlopende onderwerpen of geschillen, enzovoorts. Alleen wat is nu dan nog de waarde van datgene wat de studenten in dat verband aan producten of resultaten opleveren? Want met een paar ingegeven kernwoorden in chatGPT produceert deze AI een gedetailleerd uitgewerkt resultaat; je typt een opdracht of stelt een vraag en chatGPT antwoordt zoals een “normaal mens” dat ook zou doen, maar dan vele malen sneller, adequater en veelal dan ook nog eens zonder spel- en taalfouten. Dat lukt de meeste studenten van onze opleiding veelal toch echt niet op eigen kracht....

Ben je bereid om er wat voor te betalen, dan krijg je via een abonnement zelfs toegang tot een verbeterd taalmodel, met nóg betere antwoorden en extra functies.  

Afijn, deze column lijkt intussen wel bijna een reclamepraatje voor het betreffende programma. Maar is het onderwijs er blij mee? Overwegend is het antwoord toch nee, want het hele systeem moet in no-time omgegooid worden, want volstrekt niet meer is nog na te gaan of studenten nu eigen werk hebben opgeleverd of gewoon met een paar steekwoorden de computer het resultaat hebben laten maken.  

Nog even heb ik overwogen om deze column met gebruik en behulp van chatGPT te schrijven. Gewoon een paar woorden ingeven en dan het resultaat insturen aan de uitgever.

Lekker makkelijk.

Maar ik heb daar toch maar niet voor gekozen; afgelopen week las ik een uitspraak van een Rechtbank in Amerika, waar een advocaat met behulp van chatGPT een pleitnota had gemaakt, die hem mogelijk of zelfs vrijwel zeker echt duur komt te staan. De chatrobot had namelijk allerlei eerdere gerechtelijke uitspraken verzameld om de standpunten van deze advocaat kracht bij te zetten, maar nader onderzoek door de Rechtbank leerde uiteindelijk dat die uitspraken helemaal niet echt bleken te bestaan! Toen de advocaat daarover op het matje werd geroepen, erkende hij uiteindelijk, na eerst nog het nodige aan ontwijkende reacties, schoorvoetend dat hij gebruik had gemaakt van chatGPT, maar zekerheidshalve zelfs nog de vraag aan deze robot had gesteld of de opgeleverde uitspraken wel echt gewezen waren, waarop de advocaat toen zelfs een bevestigend antwoord kreeg!

Over een passende en naar verwachting flinke sanctie voor deze advocaat wordt nu door de daartoe bevoegde instanties nagedacht.....

Chris Wiekeraad, advocaat-eigenaar Wiekeraad Advocatuur, NLP-coach & voorzitter VOC Kampen

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 12 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 17 uur geleden