Afbeelding
Aangeleverd.

Mateboer Groep krijgt nieuwe directie

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Mateboer Groep krijgt een nieuwe directie. Roel en Gert Mateboer, de huidige directeuren van het familiebedrijf met ca. 150 mensen in dienst, treden per 1 januari terug. Zij worden onder anderen opgevolgd door Roland de Wit, die de functie gaat bekleden van algemeen directeur. Daarmee krijgt voor het eerst in de geschiedenis iemand van buiten de familie de leiding over de onderneming.

Roland de Wit is al sinds 2004 werkzaam bij Mateboer Groep. Hij begon als projectleider Bodemsanering, waarna hij in 2009 afdelingshoofd werd van de divisie Milieutechniek. In 2017 werd hij adjunct-directeur. Mateboer is in 1936 opgericht door Roelof Mateboer. Tot 2021 werd de groep geleid door zijn nazaten, om te beginnen met Jaap Mateboer, de zoon van Roelof. In de jaren tachtig kwamen Roel en Gert, de zonen van Jaap, in de onderneming. Inmiddels is de vierde generatie werkzaam binnen het familiebedrijf.

Het momentum

Roel en Gert Mateboer vinden beiden de tijd rijp om het stokje over te dragen. De groep heeft de wind in de zeilen. De onderneming is de afgelopen jaren fors gegroeid, zowel in omzet als in aantal medewerkers. Vanwege deze expansie is de organisatie al op een aantal punten gewijzigd. Zo is het Management Team (MT) uitgebreid en naar een hoger niveau getild.

Modern bestuursmodel

Dit nieuwe bestuursmodel gaat uit van de kwaliteiten van de leidinggevenden en de rol die bij hen past. Roel en Gert hebben samen met Roland voor deze structuur gekozen. “Op deze manier creëren we een cultuur waarin medewerkers nog meer betrokken worden bij het bedrijf en nog verantwoordelijker worden voor de resultaten,” licht

de nieuwe algemeen directeur toe. “Ook kunnen we zo sneller besluiten nemen. Het maakt ons slagvaardiger en professioneler en zorgt ervoor dat de medewerkers nog meer plezier krijgen in het werk. Dat zijn allemaal kernkwaliteiten die kenmerkend zijn voor ons familiebedrijf.”

In de praktijk neemt Roland de Wit vanuit de groep voor alle werkmaatschappijen de overkoepelende taken over van Gert. De taken van Roel worden overgenomen door adjunct-directeur Richard Hoekert en Martijn Roosien. Richard wordt verantwoordelijk voor de disciplines Strategie en Innovatie, Martijn wordt als commercieel manager verantwoordelijk voor de relaties met bestaande en nieuwe klanten en het onderhouden van partnerships. Jan Heite neemt als bedrijfsleider Bouw de operationele leiding van Mateboer Bouw BV over van Richard Hoekert. Het MT bestaat verder uit financieel manager Cylia Theihzen, HR-manager Annemiek Mateboer, bedrijfsleider Milieutechniek Henk Oort en manager Projectontwikkeling Tjerk Prinsse.

Toezicht houden op afstand

Roel en Gert Mateboer hebben er alle vertrouwen in dat met deze veranderingen de nieuwe bouwstenen zijn gelegd voor succesvolle continuering van het familiebedrijf. Zij blijven als adviseurs en
aandeelhouders bij de onderneming
betrokken.